UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін має намір удвічі скоротити дефіцит держбюджету-2014

Прем'єр Яценюк заявив, що на країну чекає дуже складний період зниження соціальних стандартів, зменшення витрат, однак такі заходи дозволять у середньостроковій перспективі вийти на економічне зростання.

Кабінет міністрів має намір у два рази скоротити дефіцит держбюджету в 2014 році, граничний розмір якого чинним законом про держбюджет закріплено на рівні 71,56 млрд грн, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"До парламенту буде внесено закон про фактичний секвестр державного бюджету. Мова йде про дворазове скорочення дефіциту. Всі макроекономічні показники, всі доходи державного бюджету, які формувалися урядом Януковича-Азарова, не просто не відповідають дійсності, а є надутими і не можуть бути виконані", - сказав глава уряду, виступаючи на засіданні парламенту у вівторок.

Він додав, що на країну чекає дуже складний період зниження соціальних стандартів, стиснення витрат, однак такі заходи дозволять у середньостроковій перспективі вийти на економічне зростання.

Яценюк також повідомив, що уряд підготував законопроект про державні закупівлі. "Обсяги галопуючої корупції, які існували в уряді, були пов'язані, у першу чергу, з непрозорим і ручним управлінням бюджету через державні закупівлі", - сказав прем'єр.

Він додав, що поки не буде прийнято нову редакцію закону про державні закупівлі з прозорим механізмом витрачання бюджетних коштів, уряд України не відкриє жодної копійки асигнувань.

Держбюджет-2014 затверджено з доходами 395,3 млрд грн, у тому числі загального фонду - 345,46 млрд грн, витратами - 462,21 млрд грн, у тому числі загального фонду - 408,07 млрд грн, а також граничним дефіцитом 71,56 млрд грн.

Надходження до держбюджету у січні-лютому 2014 року склали 52,2 млрд грн, що на 2,3 млрд грн, або на 4,2% менше, ніж за аналогічний період 2013 року. При цьому доходи загального фонду зросли на 1,1 млрд грн, або на 2,5% - до 46,2 млрд грн.

На початку березня Яценюк заявив, що, за попередніми оцінками, доходи держбюджету може бути скорочено на 65-80 млрд грн. !zn

Читайте також:

Доходи держбюджету в січні-лютому скоротилися на 4,2%

Яценюк має намір провести секвестр держбюджету на 65-80 млрд грн