UA / RU
Підтримати ZN.ua

JP Morgan прогнозує спад ВВП України на 4%

Аналітики банку очікують другий транш МВФ після затвердження держбюджету в грудні.

Аналітики JP Morgan прогнозують економічний спад на 4% в Україні в 2020 році при середньорічній інфляції 2,6% (на кінець року - 3,5%) з різким зростанням профіциту поточного рахунку платіжного балансу до 5,7% ВВП, йдеться в огляді від 14 вересня.

У наступному році зростання економіки може скласти 6% при інфляції 4% і відновлення дефіциту поточного рахунку на рівні 1,5% ВВП.

На початку липня JP Morgan оцінював падіння економіки України в цьому році в 4,7% з відновленням в наступному на 6% і профіцитом поточного рахунку в цьому і наступному роках на рівні відповідно 0,5% ВВП і 0,1% ВВП.

Згідно з останнім прогнозом, курс гривні до кінця четвертого кварталу цього року може становити нинішні 28 грн/$1, до кінця першого кварталу ослабнути до 28,5 грн/$1, до кінця другого - до 29,5 грн/$1 і до кінця третього - до 30 грн/$1.

Аналітики банку відзначають, що Україна виконала два структурних маяка і майже повністю - інші вимоги МВФ до першого перегляду програми stand-by, проте представник Фонду повідомив, що на даний момент така місія не запланована і вказав на необхідність збереження незалежності і цілісності нових антикорупційних органів: НАБУ, САП і ВАКС. На думку JP Morgan, МВФ, ймовірно, відкладе другий транш за програмою до затвердження держбюджету-2021, і він надійде орієнтовно в грудні.

Читайте також: Падіння ВВП України сповільнилося до 6,2% - Мінекономіки

Раніше повідомлялося про те, що дефіцит держбюджету на рівні 6% ВВП, який передбачений в проекті держбюджету на 2021 рік, виходить за допустимі межі програм міжнародної підтримки.

Як повідомлялося, Кабмін на засіданні 14 вересня прийняв проект закону про держбюджет на 2021 рік. Мінфін заклав зростання доходів на 9,4%, витрат - на 5,1%.

За даними ZN.UA, два міністри проект бюджету на 2021 рік не підтримали.