UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський центробанк змінить дизайн банкнот євро

Процес завершиться до 2024 року.

Європейський центральний банк має намір змінити дизайн банкнот євро після проведення консультацій із європейськими громадянами. Очікується, що процес завершиться до 2024 року. Про це йдеться у повідомленні ЄЦБ.

«Банкноти євро нікуди не подінуться. Вони є відчутним і видимим символом того, що ми разом у Європі, особливо в часи кризи, і на них, як і раніше, існує великий попит, - сказала президент ЄЦБ Крістін Лагард, - Через 20 років настав час переглянути зовнішній вигляд наших банкнот, щоб зробити їх такими, що найбільше підходять для європейців будь-якого віку та походження».

Тематична консультативна група, в яку увійдуть по одному експерту від кожної країни єврозони, має надати короткий список нових тем банкнот керуючій раді ЄЦБ.

Членів консультативної групи вже призначено ЄЦБ на основі пропозицій національних центральних банків єврозони.

Читайте також: Євросоюз минулого року витратив на оборону рекордні майже 200 млрд євро

Повідомлялося, що у листопаді населення України купило готівкову валюту на 2,142 млрд дол., а продало – на 1,866 млрд дол. При цьому було придбано безготівкову валюту на 556 млн дол., а продано – на 466 млн дол.

Як писало DT.UA, попит на валюту в Україні в листопаді здебільшого формували нерезиденти, які отримали погашення за гривневими облігаціями та конвертували гривню в долар  щоб потім вивести ці кошти. Щоб згладити коливання на валютному ринку, НБУ продав близько 150 млн доларів з резервів, проте для зміцнення гривні цього виявилося недостатньо.