UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський банк реконструкції та розвитку отримає 121 млн євро від ЄС для надання допомоги Україні

Підписка оплачуватиметься п'ятьма рівними щорічними платежами, а географічне охоплення досягне Африки та Близького Сходу.

Рада Європейського Союзу на рівні міністрів фінансів ухвалила рішення про збільшення частки ЄС у Європейському банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це повідомив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс у соцемережі X, подякувавши закнодавцям за швидку роботу з цього питання.

Читайте також: Гроші Ukraine Facility: у Мінфіні розповіли про плани

"Хороші новини! Рада Ecofin схвалила участь ЄС у збільшенні капіталу ЄБРР для постійної підтримки України. Партнерство ЄС-ЄБРР ніколи не було таким міцним", - прокоментував він це рішення.

ЄС підпишеться на 12,102 тис. додаткових акцій по 10 тис. євро до 30 липня 2025 року.

"Це збільшення капіталу має забезпечити підтримку Банку у відновленні та реконструкції України після 2023 року та подальшу підтримку в усіх країнах його діяльності", - зазначається у прес-релізі Ради ЄС.

Читайте також: Китай продовжує посилювати вплив на Африку: обіцяє інвестиції в Сьєрра-Леоне

Уточнюється, що передплата оплачуватиметься п'ятьма рівними щорічними платежами, а рішення розширить географічне охоплення операцій ЄБРР на країни Африки на південь від Сахари та Ірак в обмеженому та поступовому порядку.

Рада керуючих Банку наприкінці 2023 року ухвалила рішення про збільшення статутного капіталу ЄБРР на 4 млрд євро (на 13%) - до 34 млрд для фінансування проектів банку в Україні та інших країнах присутності. Для цього буде додатково випущено 400 тис. акцій, і члени ЄБРР можуть підписатися на них пропорційно їхній частці участі. До того збільшення капіталу ЄС володів 90,044 тис. акцій.

Читайте також: ЄБРР вважає приватний сектор основою відновлення України

ЄБРР наголошував, що додатковий капітал дозволить банку продовжувати забезпечувати рівень щорічних інвестицій в Україну в розмірі близько 1,5 млрд євро в період війни, а також мати кошти для збільшення своєї підтримки до 3 млрд євро щорічно після початку реконструкції. ЄБРР зазначає, що з лютого 2022 року направив Україні понад 4 млрд євро.

Читайте також: ЄБРР надав 30 млн євро компанії Urban Hub: в Литві та ще в двох країнах побудують сучасну комерційну нерухомість

Наразі у банку, крім ЄС та Європейського інвестиційного банку, 72 національні акціонери після того, як Ірак став його акціонером у листопаді 2023 року.

ЄБРР було засновано у 1991 році і станом на грудень минулого року інвестував понад 190 млрд євро більш ніж у 6,8 тис. проектів, у тому числі в Україні – 19,03 млрд євро у 559 проектів.

ЄБРР завершив 2022 рік із чистими збитками в 1,12 млрд євро після чистого прибутку в 2,5 млрд євро роком раніше. Частка України у підписному капіталі банку - 0,8%, або 240,1 млн. євро.

Раніше ми писали про те, що українські компанії отримають кредитний ліміт до 250 млн. фунтів стерлінгів від британської фінансової установи British International Investment (BII) вже з квітня. Розширення ліміту - це підтримка, яка вкрай потрібна Україні для економічної стабільності та повоєнного відновлення.