UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейська комісія повторно запровадила тарифні квоти на український мед

Обсяги безмитного імпорту меду до Євросоюзу перевищили встановлений ліміт

Європейська комісія повторно запровадила тарифні квоти на український мед, оскільки обсяги безмитного імпорту меду перевищили встановлений ліміт.

Про це повідомляє Euractiv.

Напередодні Європейська комісія оголосила, що обсяги імпорту українського меду перевищили ліміт, встановлений регламентом, який надає Києву торговельні пільги, що спричинило повторне запровадження тарифних квот.

Читайте також: Єврокомісія готується до введення квот на частину агропродукції з України – Euronews

Щоб підтримати агропродовольчий сектор Києва в умовах російського вторгнення, ЄС запровадив автономні торговельні заходи (АТЗ) у 2022 році, щоб зняти тарифи на український сільськогосподарський експорт.

Торговельні пільги, які були продовжені ще на рік у червні, встановлюють максимальні обсяги імпорту для семи «чутливих» товарів: яйця, м'ясо птиці, цукор, овес, кукурудза, крупи та мед.

20 серпня виконавча влада ЄС оголосила, що мед став останнім продуктом, який досяг встановленого ліміту, що призвело до спрацьовування екстреного гальма.

Максимальний обсяг імпорту для цього продукту склав 44 417,56 тонн, з 1 січня по 31 грудня 2024 року, що відповідає середньому обсягу з другої половини 2021 року по 2023 рік.

Від сьогодні, 21 серпня український мед, що імпортується до блоку, підпадатиме під тарифні квоти Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС від 2016 року.

Але, за даними Єврокомісії, імпорт меду з України вже зараз перевищує обсяги, передбачені ЗВТ.

«Додатковий імпорт буде обкладатися митами в режимі найбільшого сприяння (ННС)», - йдеться в прес-релізі, опублікованому вчора.

Читайте також: Угорщина, ігноруючи протести своїх фермерів, не продовжуватиме заборону на український мед

Також виконавча влада ЄС повідомила, що з 1 січня 2025 року по червень 2025 року нова тарифна квота, встановлена на рівні 18 507,32 тонни, буде застосовуватися до меду.

Євросоюз, як відомо, спостерігає за ситуацією щодо чутливих для його ринку продуктів, і чинний регламент безмитної торгівлі для України передбачає механізм "екстреного гальмування" для окремих продуктів. Він спрацьовує автоматично, якщо обсяги імпорту досягають середньорічного імпорту, зареєстрованого між 1 липня 2021 року та 31 грудня 2023 року. Мед уже дійшов до граничної позначки,найближча - кукурудза - 67% та курятина - 59%.