UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа має відмовитися від нафти та газу РФ заради безпеки — Джонсон

Маніпуляції Газпрому є загрозою для стабільності європейського ринку газу, підкреслив прем'єр Британії.

Жорсткі економічні санкції, зупинка брудних грошових потоків, зміцнення сил НАТО в Європі та інші заходи можуть виявитися недостатніми у стримуванні російської агресії, заявив прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки.

«Необхідно винести правильні уроки із 2014 року. Що б не відбувалося в наступні дні, ми не можемо дозволити європейським країнам злякатися, ми не можемо дозволити російській агресії змінити структуру безпеки в Європі, ми не можемо дозволити ще один поділ Європи на сфери впливу, тому ми повинні відмовитися від путінської нафти і газу. Я розумію, як це складно та дорого, але все-таки треба зробити висновки з маніпуляцій Газпрому на європейському ринку газу», - сказав Джонсон.

За його словами, альтернативні постачання та нові технології здатні відкинути російські загрози у плані постачання газу та захистити фінансову систему Європи.

Читайте також: Віце-президент США: Ми захищатимемо кожен дюйм території НАТО

Про необхідність відмови від російського газу говорили у Європі і раніше. 14 лютого під час телефонних переговорів президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон дійшли єдиної думки, що європейські країни повинні знижувати залежність від російського газу, оскільки відмова від нього "найсильніше вдарить у серце стратегічних інтересів Росії".