UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія затвердила кредитну програму для України на 1,2 млрд євро

Допомога буде виділена в рамках підписаного меморандуму про взаєморозуміння.

Європейська комісія затвердила вісім програм макрофінансової допомоги для подолання наслідків пандемії, в тому числі і для України в розмірі € 1,2 млрд.

Угоди є частиною пакета МЗС на 3 мільярди євро для десяти партнерів з розширення та сусідства, покликаного допомогти їм обмежити економічні наслідки пандемії коронавірусу, йдеться в заяві на сайті ЄК.

«Для України політичні умови програми МФД на суму € 1,2 млрд є великими і всеосяжними і стосуються зміцнення управління державними фінансами, управління і верховенства закону, реформи судової системи, конкуренції на газовому ринку, поліпшення бізнес-клімату та управління державними підприємствами», - йдеться в заяві.

Відзначається, що меморандуми про кредитування підписані з Албанією, Грузією, Йорданією, Косово, Молдовою, Чорногорією, Північною Македонією та Україною. Ці документи також були офіційно підписані з чотирма з них: Косово, Молдовою, Північноюї Македонією та Україною. Переговори щодо підписання меморандумів про взаєморозуміння з двома іншими країнами - Боснією і Герцеговиною та Тунісом - тривають.

Нагадаємо, 23 липня Україна підписала меморандум з ЄС про отримання макрофінансування на 1,2 млрд євро. Віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив про те, що перший транш у розмірі 600 млн євро Україна може отримати до кінця року за умови виконання деяких умов. Серед таких вимог - проведення нової судової реформи, реформування податкової та митної адміністрації, ліквідація податкової міліції.