UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія направить додаткові 10 млн євро гарантій для покриття ризиків за новими кредитами "Кредобанку"

Загалом на ці цілі банк отримав 20 млн євро.

Європейська Комісія у співпраці з польським банком розвитку Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) надасть ще 10 млн євро гарантій "Кредобанку" (Львів) для часткового покриття - до 90% - ризиків кредитування українського бізнесу, дислокованого на деокупованих територіях або поблизу зони бойових дій, повідомила пресслужба банку у четвер.

Читайте також: Рада директорів МВФ схвалила виплату $880 млн кредиту для України
Читайте також: Уряд Швеції відкриє торговий офіс у Києві та запровадить кредитні гарантії для шведських експортерів

"Додаткові 10 млн євро збільшать удвічі - до 20 млн євро - можливості надання "Кредобанком" кредитів для фірм, що працюють в Україні, і дозволять продовжити фінансування мікро-, малих та середніх підприємств - насамперед тих, що працюють на територіях підвищеного ризику, тобто на звільнених від окупації територіях та в районах поблизу зони активних бойових дій", - йдеться у релізі.

Вказується, що сума гарантії ЄК зберігатиметься на спеціальному рахунку в BGK, а кошти з нього будуть використовуватись для відшкодування втрат за проблемними кредитами "Кредобанку".

Читайте також: США готові надати Україні кредитні гарантії на 1 мільярд доларів – Порошенко

"Відновлення та економічне зростання вимагають сильного приватного сектору. ЄС зміцнює своє партнерство з BGK та "Кредобанком", щоб надати підтримку українським підприємствам у найбільш уразливих регіонах країни. Ми продовжимо допомагати українським підприємцям та сприяти мобілізації приватного капіталу для підтримки української економіки", - цитують слова посла ЄС в Україні Катарини Матернової.

BGK та "Кредобанк" розпочали співпрацю в рамках гарантій Європейського Союзу в січні 2023 року. Протягом минулого року завдяки отриманим гарантіям на 100 млн євро банк виділив понад 12 млн євро додаткового фінансування майже 100 підприємствам, що сприяло збереженню близько чотирьох тисяч робочих місць.

Читайте також: Індустріальні парки: стимули по імпортному миту та ПДВ для купівля обладнення вже дали результати

"Переважна більшість - 83% - фінансування надійшло на підприємства з "жовтої" та "червоної" зон, тобто територій підвищеного ризику. Кредитну підтримку отримали головним чином підприємства, які працюють у сільськогосподарському, промисловому та агропродовольчому секторах", - йдеться у релізі.

За даними Нацбанку України, станом на 1 лютого 2024 року за розміром загальних активів "Кредобанк" посідав 14-е місце (56,23 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні.

Раніше ми писали про те, що з початку 2024 року в рамках державної програми "Доступні кредити" бізнес отримував на такі цілі:

Найчастіше кредитуються за програмою підприємства, що працюють у сферах: