UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія надасть Україні €50 млн на відновлення обстріляних портів

Росія посилила обстріли українських портів після виходу із зернової угоди в липні. Загроза глобальній продовольчій безпеці для агресора – не аргумент.

Європейська комісія виділить 50 мільйонів євро на відновлення українських портів, які постраждали від російських обстрілів, повідомила 25 листопада президент ЄК Урсула фон дер Ляєн.

«Незважаючи на війну, Україна продовжує годувати світ. У цьому плані ви можете розраховувати на ЄС. Ми продовжуємо вдосконалювати наші шляхи солідарності та надамо 50 мільйонів євро на ремонт вашої портової інфраструктури», – йдеться у повідомленні Ляєн в соцмережі Х. 

До свого повідомлення Ляєн додала фото листа, адресованого президенту України Володимиру Зеленському, в якому підкреслюється критична важливість експорту з України через Чорне море для для глобальної продовольчої безпеки та економіки. 

Читайте також: Reuters: Скріншот статті Washington Post про постачання Україною зброї ХАМАСу – фейк

Вона похвалила Київ за відкриття гуманітарного коридору, що дозволило продовжити морський експорт.

«Комісія робить доступними 50 мільйонів євро на швидкий ремонт та оновлення інфраструктури українських портів. Покращені портові потужності пришвидшать експорт харчів та інших товарів, які Україна постачає на світові ринки. Із часом наші інвестиції дозволять дозволять портам України повернутися до довоєнних обсягів експорту», – сказала Ляєн.

Цього ж дня прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що її країна протягом цього року виділить 2 млн євро на підтримку ініціативи "Зерно з України".