UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія хоче дозволити конфіскацію російського та білоруського майна без вироку суду: ціна питання - сотні мільярдів євро

Пропозицію про удосконалення чинних правових рамок ЄС висунуть найближчим часом.

У ЄС планують полегшити конфіскацію майна, здобутого злочинним шляхом. Про це повідомив заступник голови Єврокомісії Маргарітіс Схінас в інтерв'ю тижневику Welt am Sonntag, яке було оприлюднене в суботу, 14 травня, передає DW.

Так, законопроєкт, який запропонує Єврокомісія, має на меті дозволити вилучати злочинно нажиті кошти без обвинувального вироку суду. Нові заходи планується поширити також на російських та білоруських олігархів та політиків, пов'язаних із війною Росії в Україні.

Читайте також: Щоб Росія виплатила Україні репарації, залучать найкращих юристів світу – МЗС

"Єврокомісія найближчим часом висуне пропозицію про удосконалення чинних правових рамок ЄС, які стосуються конфіскації майна, аби посилити повноваження національних органів правопорядку із вияву, заморозки й конфіскації майна, яке нажите злочинним шляхом, та керування ним", - сказав Схінас, відзначивши, що чинних законів недостатньо, аби позбавити організовану злочинність високих прибутків.

За словами Маргарітіса Схінаса, обсяг злочинних доходів у ЄС становить не менше 139 мільярдів євро, але з цієї суми вдається конфіскувати лише один відсоток.

Читайте також: Компенсація Україні за війну: один з трьох варіантів - отримати $415 млрд заарештованих резервів РФ

Розроблені Єврокомісією поправки дозволять конфіскувати злочинні кошти та керувати ними без обвинувального вироку суду, відзначив Схінас.

Він також повідомив, що нові правила допоможуть Єврокомісії ефективніше виконувати санкції проти олігархів та близьких до Путіна політиків.

"Дуже конкретний приклад того, наскільки важлива заморозка та конфіскація майна, ми бачимо у зв'язку із санкціями ЄС проти росіян та білорусів, які сприяли війні в Україні", - сказав Схінас.

Нагадаємо, не варто забувати, що на заморожені та конфісковані російські гроші претендуватимуть і західні компанії, які зазнали багатомільярдних збитків. Про що у своїй статті «Воєнний злочин та економічна кара» читачам ZN.UA компетентно розповів відомий економіст Ігор Бураковський.