UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС може дозволити Угорщині та Словаччині не вводити ембарго на російську нафту — Reuters

Посли повинні представити шостий пакет санкцій вже в середу. 

Європейська комісія може позбавити Угорщину та Словаччину потреби вводити ембарго на купівлю російської нафти, яке зараз готується, оскільки обидві країни залежать від неї. Про це повідомляє Reuters, цитуючи двох європейських чиновників.

Очікується, що у вівторок комісія завершить роботу над наступним, шостим пакетом санкцій ЄС проти Росії, який включатиме заборону на купівлю саме російської нафти. Угорщина, яка сильно залежить від неї, неодноразово заявляла, що не підпише санкції щодо енергетики. Словаччина також є однією з країн ЄС, які найбільше залежать від викопного палива з РФ. 

"Щоб зберегти 27-членний блок об’єднаним, комісія може запропонувати Словаччині та Угорщині "виключення або тривалий перехідний період", - сказав один із чиновників.

За їх словами, нафтове ембарго, швидше за все, буде введено поступово і набуде повної сили лише з початку наступного року.

Пакет санкцій має бути представлений послами урядів ЄС у середу, тобто 4 травня. 

Читайте також: Три країни ЄС відкликали вето на нафтове ембарго проти Росії - ZDF

Питання обмеження експорту енергоносіїв із Російської Федерації активно дискутується в ЄС, і одностайності в тому, яке ж рішення прийняти, поки що немає. Чи буде затверджено пункт про повне ембарго на російський газ у наступному пакеті санкцій Заходу? Чому Європа стала залежною від РФ? Про це та інше у матеріалі Михайла Гончара "Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?"