UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансування, але за однієї умови - Боррель

Верховна Рада ратифікувала відповідний меморандум ще в серпні.

Віцепрезидент Європейської комісії, високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив про те, що Євросоюз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансірованія, передає "Інтерфакс-Україна". Однак, за його словами, для цього Україна повинна конструктивно взаємодіяти з Міжнародним валютним фондом і виконати вимоги, що стосуються верховенства прав.

"Ми також готові надати 1,2 млрд макрофінансової допомоги для того, щоб допомогти вирішенню проблем, які пов'язані з економічним спадом, який був викликаний коронавірусною пандемією, але для цього Україні необхідно конструктивно взаємодіяти з МВФ а також виконати всі ті вимоги, які стосуються посилення верховенства права в Україні", - заявив Боррель під час спільної з главою українського МЗС Дмитром Кулебою пресконференції в Києві у вівторок.

Він додав, що в Києві зустрівся з представниками Верховної Ради та громадянського суспільства.

"І сигнал, який я зрадив їм усім, ясний: ЄС підтримує Україну і її народ. Ми найбільш сильний і надійний партнер України, і ми продовжимо підтримувати процес реформ, суверенітет і територіальну цілісність. У нас з Україною найбільш всеосяжна угода про асоціацію, і Україна - це країна, яка отримує найбільшу європейську підтримку. Ми дуже віддані майбутньому України як вільної і процвітаючої країни", - зазначив Боррель.

Читайте також: Україна планує протягом місяця понад $ 4 млрд макрофинансирования – Шмигаль

Нагадаємо, що Мінфін в проект держбюджету-2021 заклав граничний дефіцит 270 млрд грн. Граничний обсяг гарантованого боргу - 304 млрд грн.

Повідомлялося, що Кабінет міністрів затвердив проект закону про держбюджет України на 2021 рік.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що в проекті держбюджету на 2021 рік закладається курс близько 29 грн/1 $, а плановий дефіцит становить 6% ВВП.

25 серпня Рада проголосувала за ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Євросоюзом щодо кредиту на суму до 1,2 млрд євро. Зеленський підписав документ 14 вересня.