UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єдина зона платежів в євро: голова НБУ розповів, чого очікувати Україні

Членство в ЄС передбачає забезпечення вільного руху капіталу.

Нацбанк є активним учасником інтеграції України до Євросоюзу. Рішення Євроради про початок переговорів про вступ України, яке було ухвалене напередодні – це нові виклики перед НБУ. Про це заявив голова Центробанку Андрій Пишний у Facebook.

"Ми провели ґрунтовну підготовчу роботу та в наступному році плануємо ініціювати процес приєднання України до Єдиної зони платежів в євро (SEPA), що дасть змогу нам зробити ще один крок в напрямі фінансової євроінтеграції", - написав він.

Він нагадав, що за останні два роки Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС, виконує необхідні рекомендації Єврокомісії та готує комплексну програму адаптації до права ЄС.

За його словами, членство в ЄС передбачає забезпечення вільного руху капіталу.

"Тому, незважаючи на всі складнощі, ми працюватимемо над пом’якшенням валютних обмежень, переходом до більшої гнучкості обмінного курсу та поверненням до інфляційного таргетування відповідно до розробленої нами стратегії", - додав Пишний.

Читайте також: Угорщина заблокувала економічну допомогу Євросоюзу Україні: про яку суму йдеться

SEPA (Single Euro Payments Area) - єдина зона, в якій повністю ліквідовано відмінності між внутрішніми та міжнародними платежами в євро. Приєднання до SEPA стане знаковою подією для євроінтеграції України та надасть нові можливості українській економіці. Це, зокрема, сприятиме: спрощенню виходу на ринок ЄС для українського бізнесу; зменшенню технічних бар'єрів для виходу українського фінтеху на ринок фінансових послуг ЄС; зниженню вартості грошових переказів з/до країн ЄС.

За даними Politico, зранку 14 грудня Шарль Мішель мав зустрітися з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем і самим Орбаном. На зустрічі Макрон, Шольц та Мішель, ймовірно, переконували угорського прем’єра змінити позицію щодо рішень, яких він не хоче погоджувати. 13 грудня Європейська комісія розблокувала 10,2 мільярда євро із фондів ЄС, призначених для Угорщини, бо остання "вжила заходів, які вона зобов'язалася вжити" (ймовірно, мається на увазі вирішення проблем з верховенством права в країні).