UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄБА виступила проти ініціативи Кабміну підвищити штрафи для бізнесу за недотримання маскового режиму

Пропозиції уряду містять загрози для бізнесу.

Європейська бізнес асоціація піддала критиці законопроекти №3890 і №3891, які пропонують підвищити штрафи для громадських закладів за порушення відвідувачами масочного режиму до 3,4-5,1 тис. Грн за одного порушника. Про це йдеться в релізі ЕБ.
"У чинному законодавстві вже передбачений штраф для посадових осіб такої установи, так що встановлення додаткового - за аналогічне порушення є нелогічним і створює фінансовий тягар для бізнесу", - вказала в повідомленні.
Крім того, велика різниця в розмірах штрафу, який пропонується накладати на бізнес, і штраф для фізособи - людини, який зняв маску (170-255 грн), становить передумови для недобросовісної конкуренції. Наприклад, з'явиться ризик навмисного напрямки до конкурента людини, який зніме маску в його приміщенні.
"До того ж ми вважаємо несправедливим такі санкції до компаній в той час, як навіть публічні особи не завжди дотримуються маскового режиму", - прокоментувала керівник FMCG-напрямки ЄБА Христина Лініченка.
ЄБА пропонує закріпити за бізнесом тільки зобов'язання попередити користувача, який намагається увійти в громадське місце або громадський транспорт без маски, про необхідність її надіти, однак не застосовувати нові штрафи для бізнесу.

Читайте також: У Британії з наступного тижня запроваджують масковий режим

Раніше повідомлялося, що Кабмін на засіданні в середу, 15 липня, схвалив проект закону, який встановлює штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для власників громадських місць за недотримання маскового режиму відвідувачами.