UA / RU
Підтримати ZN.ua

Йдуть на рекорд: в Україні зросли ціни на картоплю

Аналітики пояснили причини подорожчання.

В Україні спостерігається стрімке зростання цін на картоплю. Це пов'язане з підвищеним попитом та обмеженою пропозицією якісної картоплі на ринку. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

За даними щоденного моніторингу, ще наприкінці минулого тижня ціни на картоплю в основних регіонах виробництва стартували від 12 грн/кг ($0,32/кг). Станом на 27 грудня практично ніхто з великих виробників не готовий укладати угоди з продажу картоплі дешевше 14-18 грн/кг ($0,37-0,48/кг), що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

Читайте також: Ціни на овочі: в Україні продовжує дорожчати морква

Експерти зазначили, що на зростання цін на картоплю вплинуло декілька факторів.

«Насамперед, підвищувальний ціновий тренд пов’язаний з помітним скороченням пропозиції некондиційної продукції, оскільки поставки з необладнаних складів впали до мінімуму. Водночас попит на якісну картоплю продовжує збільшуватися», – йдеться у повідомленні.

Аналітики додали, що деякі великі господарства, як і раніше, стримують продажі якісної картоплі, розраховуючи на подальше зростання цін.

Експерти підкреслили, що зараз ціна на картоплю в Україні в середньому у 3,6 раза вища, ніж наприкінці грудня 2022 року.

За прогнозами учасників ринку, ослаблення торговельної активності в цьому сегменті найближчим часом не очікується. Так, багато фермерів заявляють про свій намір і далі переглядати ціни в бік підвищення. Своє рішення вони пояснюють активним попитом на якісну картоплю.

Раніше ми писали, чи зростуть ціни на продукти перед Різдвом та Новим роком.