UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які індикатори виконала Україна для отримання другого траншу обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility

У 2024 році повинні бути інші транші в рамках Плану Ukraine Facility.

Європейська комісія позитивно оцінила виконання низки індикаторів перед виділенням другого траншу обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility, повідомляє Мінекономіки.

Читайте також: Депутати звільнили одразу сім членів Рахункової палати, яка контролює державний бюджет

Попередній — перший транш в рамках перехідного фінансування Ukraine Facility в розмірі 4,5 млрд євро наша країна отримала у березні 2024 року.

Читайте також: Хто управляє арештованим майном російських олігархів і який дохід воно приносить у держбюджет

Для того, щоб отримати кошти, Україна успішно здійснила п’ять індикаторів:

«Коли План для Ukraine Facility буде затверджено у ЄС, ми отримаємо наступний платіж обсягом 1,89 млрд євро попереднього фінансування у червні, а також 4,11 млрд євро та 4 млрд євро в рамках програми у вересні та листопаді», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Читайте також: Метінвест майже вдвічі збільшив сплату податків до бюджету, за користування надрами в 7,5 разів

Надалі фінансування за програмою здійснюватиметься щоквартально за виконання індикаторів Плану для Ukraine Facility. Так, за попереднім розрахунком, Україна має отримати (по роках):

Раніше ми писали про те, що за три роки у АРМА уклали лише 37 договорів на передачу в управління арештованого майна, однак прокомунікували про надзвичайно високі надходження до державного бюджету України.

Погана статистика і з укладення договорів управління майном - при показнику арештованих активів у 33824 лише 11 договорів. При цьому завдання АРМА полягає в ефективному управлінні арештованими активами, і з огляду на кількість укладених договорів управління виконання цієї функції далеке від ідеалу.