UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які чинники заважають Україні заробляти на експорті - Нацбанк

Фінансисти назвали два чинники, котрі перешкоджають бізнесу заробляти в умовах війни з Росією.

Нижчі світові ціни на сировинні товари негативно впливають на обсяги українського експорту. Світові ціни на продовольство знизилися завдяки значній пропозиції зерна, повідомили в Національному банку України. Ціни на нафту підтримуватимуться обмеженнями на виробництво, що погоджені ОПЕК, а також конфліктами поблизу регіонів видобутку та шляхів постачання нафти. Природний газ ймовірно дорожачатиме упродовж опалювального сезону, проте дешевшатиме з весни, зокрема завдяки збільшенню виробництва скрапленого газу в США.

Читайте також: Міжнародна допомога скорочуватиметься у 2024-2025 роках – прогноз Нацбанку

Разом з тим основною проблемою для українських експортерів залишаються логістичні обмеження.

Після припинення Росією дії "зернового коридору" Україна та партнери змогли організувати транспортний маршрут Чорним морем. Однак українська інфраструктура на морі та Дунаї перебуває під постійними повітряними ударами. Також проблемою було блокування руху вантажівок з України протестувальниками в Польщі та Словаччині.

Раніше ми писали про те, що акція протесту польських фермерів перед пунктом пропуску "Медика-Шегині" завершилася, вантажівки рухаються через кордон у звичайному режимі. Про те, чому протест польських автоперевізників є нераціональним, спираючись на цифри, пояснює Юлія Самаєва у статті "Блокада кордону. Що варто пояснити полякам, аби її припинити" на сайті ZN.UA.