UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як зміниться ціна на електроенергію з 1 вересня

Коли чекати змін в тарифах.

З 1 вересня тариф на електрику для побутових споживачів залишиться незмінним - 1,68 грн/кВт-год за весь обсяг споживання. Незважаючи на плани підвищити тариф, при низькому споживанні електроенергії суми в платіжках можуть навіть зменшитися.

Однак, з жовтня цього року домогосподарства, які споживають менше 250 кВт-год на місяць платитимуть за електроенергію за зниженим тарифом в 1,44 грн за кВт. Це на 24 копійки дешевше діючої вартості електроенергії. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, таким чином вартість електроенергії буде знижена для «абсолютної більшості населення», а саме для 80% домогосподарств.

Для домогосподарств, які в місяць використовують понад 250 кВт-год тариф на електроенергію залишиться незмінним - 1,68 грн/кВт-год. За словами глави Міненерго, можливість зниження тарифу на насправді досягається шляхом впровадження нової моделі ПСО.

Уряд зберіг тариф в 1,68 грн/кВт-год для колективних побутових споживачів - за таким тарифом будуть оплачувати електроенергію багатоквартирні житлові будинки, включаючи гуртожитки на технічні цілі та освітлення дворів, східців і номерних знаків.

Також тариф в 1,68 грн/кВт-год буде діяти для дачно-будівельних і гаражно-будівельних кооперативів, садових товариств, кооперативів для забезпечення роботи насосів та освітлення територій.

Згідно з постановою уряду, тариф на електроенергію в розмірі 1,44 грн за кВт для домогосподарств, які споживають менше 250 кВт-год на місяць, і в розмірі 1,68 грн/кВт-год для інших побутових споживачів буде діяти до 1 травня.

Читайте також: Зниження тарифів на електроенергію для населення не суперечить програмі з МВФ - Мінфін

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 11 серпня ухвалив рішення знизити тариф на електроенергію для населення з об'ємом споживання до 250 кВт-год до 1,44 грн-кВт-год з 1 жовтня 2021 року.

У серпні повинна була набути чинності оновлена модель механізму спеціальних зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення (ПСО). У зв'язку з цим липня повинен був стати останнім місяцем з фіксованим тарифом.

Детальніше про те, коли чекати нове підвищення цін на електроенергію і наскільки відчутним воно буде для українців, читайте в статті Сергія Следзя «До сплати останньою ланкою харчового ланцюга» в ZN.UA.