UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як та чому Польща та Німеччина відрізняються від України в питаннях прийняття мігрантів – експерт

Суспільство в сусідніх країнах готували до прийняття мігрантів «з калькулятором».

Українське суспільство не готове прийняти іммігрантів. Однак і польське, і німецьке суспільство, в значній мірі, досі не готові до цього. Ніхто до цього не готовий, поки ви не берете калькулятор в руки і не пояснюєте навіщо нам іноземна робоча сила. Про це йдеться в інтерв’ю Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, з експертом у сфері міграційної політики Андрій Гайдуцький: «Україні потрібні мільйони нових платників податків».  

Іноземці найбільше потрібні бізнесу як робоча сила, центральній та місцевій владі – як нові платники податків. Тому влада має про це говорити з суспільством.

За словами експерта, в Німеччині з суспільством про це найбільше говорить міністр економіки країни Роберт Хабек. І це зрозуміло. У 2023 році недоотриманий дохід німецьких компаній через незаповнені 2 млн вакансій склав майже 100 млрд євро. Через це, в свою чергу, федеральний і місцеві бюджети Німеччини недоотримали близько 50 млрд євро податків і зборів. Недоотримані податки – це неможливість підвищувати зарплати держслужбовцям і військовим, пенсії – пенсіонерам, соцвиплати – вразливим верствам населення.

“Якщо ми не будемо залучати іноземців, то хто буде платити податки і утримувати “старіючу” націю? Німецька і польська влада багато про це говорить зі своїм суспільством. Ми маємо пройти цей етап, так само як 100 років тому суспільство пересідало з коней на автомобілі, і 50 років тому – із записних книжок на комп’ютери. Тоді це теж було болісно, адже особливої потреби в тому у населення не було. Але це єдиний шлях до еволюції і підвищення добробуту суспільства», - зазначив експерт.

З іншими матеріалами Юлії Самаєвої можна ознайомитися за посиланням.