UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як працюватимуть українці 14 жовтня та як має бути оплачений цей день: з'явилося нове роз'яснення

Названа умова, коли 14 жовтня може бути вихідним днем.

Під час дії воєнного стану в Україні скасовано офіційні святкові та неробочі дні, проте фахівці спеціалізованого бухгалтерського видання "Дебет-Кредит" надали роз'яснення, які суттєво змінюють уявлення щодо того, як насправді має бути організована робота та оплата праці у ці дні 2022 року. Зокрема, таке роз'яснення було надане на прикладі державного свята – Дня захисників і захисниць України, які відзначається в Україні 14 жовтня.

14 жовтня мало б бути вихідним. Але, згідно з роз'ясненнями, які надавалися раніше, через війну це має бути робочий день, з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Проте, видання звертає увагу на раніше не названі нюанси законодавства, які суттєво змінюють підхід щодо трактування даної норми законодавства.

Отже, чи дотримуватися старих правил і не працювати в п'ятницю, 14 жовтня, або, якщо є необхідність, вивести людей на роботу, – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують у 2022 році самостійно.

Максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136).

Тому роботодавець може включити скасовані вихідні або свята при розрахуванні нової, збільшеної, норми робочого часу. Але такі дні мають оплачуватися, щоправда, в одинарному розмірі.

Або ж роботодавець вирішить, що 14 жовтня буде вихідним. У такому випадку 60 годин тривалості робочого тижня буде компенсовано за рахунок іншого часу. А сам день 14 жовтня буде вважатися таким, що не оплачується.

Нагдаємо, напередоні свят Національний банк, а також поштові оператори традиційно надають інформацію щодо графіку роботи банківської системи та поштових відділень. Наразі таких розяснень ще немає. Але, як і в попередні святкові дні 2022 року, скоріш за все і банки, і пошти 14 жовтня будуть працювати в звичайному режимі.