UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як оформити авто з іноземною реєстрацією під час воєнного стану – пояснення митників

Ввезти автомобіль на «євроблясі» стало простіше.

Закон про пільговий імпорт та  звільнення від оподаткування імпорту транспортних засобів громадян України на час війни набув чинності ще 5 квітня. Державна митна служба опублікувала роз’яснення щодо нових правил перевезення через кордон автомобілів із іноземною реєстрацією.

Раніше, щоб ввезти в Україну авто з іноземною реєстрацією, громадянам потрібно було сплатити акцизний податок, мито та ПДВ. На час війни ці платежі тимчасово відмінені для громадян, які ввозять транспортні засоби.

Зокрема йдеться про такі автомобілі як:

Що ж стосується порядку оформлення авто, то він залишається таким, що діяв до прийняття відповідних спрощень.

Серед інших новацій нещодавно прийнятого закону - під час оформлення авто з іноземною реєстрацією, плата за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або не в робочий час із зацікавлених осіб не справляється.

Загалом українцям потрібно сплатити лише збори на першу реєстрацію авто та на його сертифікацію.

Водночас спрощення не застосовуються до авто з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій.

По завершенню дії воєнного стану, громадянам не потрібно буде доплачувати платежі, від яких вони наразі звільнені. Законом не передбачено відстрочень.

Читайте також: Українці розмитнили за пільговими умовами 88 тис. «євроблях»

Більше про прийняті парламентом зміни до Податкового кодексу України на період дії воєнного стану читайте в матеріалі Андрія Реуна «Податково-митна реформа 2.0»