UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як обміняти старі долари: відповідь НБУ

Деякі купюри в Україні обміняти дуже складно.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9404 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо адміністративної відповідальності за незаконну відмову або обмеження у скоєнні готівкових валютних операцій». Тим самим депутати відреагували на скарги громадян, пов'язані з комісією під час обміну «зношеної» валюти та доларів, які випущені в 1996 році.

Національний банк України дав роз'яснення, чи мають право обмінники відмовляти в обміні доларів, в яких випадках можуть відмовити і як поміняти валюту, пише «УНІАН».

Читайте також: Нацбанк знову збільшив продаж валюти на міжбанку

Як поміняти старі долари в обміннику

В українців відмовляються приймати долари в обмінниках, посилаючись на те, що купюри застарілі. Наприклад, це стосується банкнот 1996 року випуску. Однак відмовляти в такому обміні пункти прийому валют не можуть. Як відзначають в НБУ, немає ніяких законів або постанов, які визначають недійсність доларів певних років випуску. Банкам та небанківським установам при здійсненні валютно-обмінних операцій заборонено встановлювати обмеження щодо номіналу та року емісії банкнот іноземної валюти, які є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держави.

Тобто, всі доларові купюри, випущені з 1914 року, вважаються дійсними, а комерційні та державні банки зобов'язані їх приймати.

 Що робити, якщо обмінник відмовляється приймати купюри

Якщо ж банк або небанківська фінансова установа порушують нормативно-правові вимоги Національного банку та права споживача при обміні валюти, споживачеві радять звернутися зі скаргою до керівництва такого банку або небанківської фінансової установи. У разі, якщо з боку керівництва реакції не буде, тоді потрібно звернутися в Національний банк.

Як поміняти зношені долари

В обмінниках можуть відмовити в обміні зношених доларових купюр. Але тільки в певних випадках:

У цих випадках банк або фінансова установа (обмінник) може запропонувати відправити купюру на інкасо - тобто, на обмін в іноземний банк. Але за це доведеться заплатити - 10-30% від номіналу банкноти. Тобто, якщо відправити на інкасо 100 доларів, то назад можна повернути тільки 70.

Державний ПриватБанк з кінця травня не приймає готівкові долари та євро у своїх терміналах. Хоча це був єдиний банк, який пропонував такі послуги своїм клієнтам. Таке рішення може бути пов'язане із старими купюрами.