UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як АЕС впливають на комфорт та добробут громадян: скільки енергії виробили взимку та за що сплатили споживачі

Від роботи АЕС залежить наявність електрики у споживачів та тарифи у платіжках.

Роль АЕС в енергосистемі ключова: торік вони зовсім трохи не дотягнули до половини загального виробництва електроенергії в країні, пише Ігор Маскалевич у статті «Два! Чотири! Десять! Скільки ж реакторів реально побудує «Енергоатом»?» на сайті ZN.UA. Взимку часом їхня частка виробітку доходила до 60%.

Читайте також: У Росії кажуть, що Україна намагається атакувати безпілотниками Курську АЕС

Саме за рахунок дешевої атомної електроенергії Україні вдається зберігати відносно низькі ціни для населення. Нагадаємо, НАЕК «Енергоатом» продає електрику для населення через постачальників по 2,64 грн за кіловат-годину, хоча її ринкова вартість (разом із транспортуванням, розподілом і постачанням) становила рік тому близько 5,50 грн. При цьому громадян просять тільки про одне - зважати на  свої борги, адже уряд зобов’язав громадян оплачувати комунальні послуги.

«На компенсацію цих тарифів пішло дві третини виручки компанії — 128 із 190 млрд грн 2023 року», — вказує автор.

Читайте також: Надходження до держбюджету України: скільки та від кого отримали в лютому

За підсумками 2023-го українські АЕС генерували 52,4 млрд кВт·год, а план на цей рік — 53,6 млрд кВт·год. Збільшити потужності можна хоча б заради можливості ремонтувати наявні.

«Враховуючи, що атомка на сьогодні — надія й опора нашої енергосистеми, саме час відокремити шапкозакидальство керівництва «Енергоатома» від об'єктивних потреб і реальних результатів», — говорить Ігор Маскалевич.

Він пропонує тверезо розглянути вже зроблені заяви керівництва «Енергоатому» та Міненерго з врахуванням наявності або відсутності реалістичних планів з фінансування кожного проєкту.

А про те, від чого залежать тарифи на комуналку для населення, читайте в матеріалі Олександра Сергієнка «Чи зростуть тарифи в 2024 році? Або чому за одного заплатять усі».