UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ядерні" санкції проти РФ: що пропонує Україна і з чим можуть погодитися партнери

Росія може маніпулювати "ядеркою" так само, як і поставками газу.

Проти російської ядерної енергетики західні партнери досі не вводили жодних санкцій. Україна сподівається, що ситуація зміниться після узгодження десятого пакету санкцій ЄС, куди можуть включити обмеження для ядерної галузі. Про це пише РБК-Україна.

"Атом" на зразок газу

Як зазначають у міжнародній робочій групі Єрмака-Макфола, що займається питанням російських санкцій, Росія здійснює свій вплив на інші країни, у тому числі через "Росатом".

"Представники "Росатому" працюють у російських посольствах, а сам "Росатом", як агент російського уряду, намагається прив'язати країни до російських ядерних технологій, кодексів і стандартів, а також загалом просуває дії та цілі російського уряду", - йдеться у матеріалах групи, підготовлених як санкційні пропозиції для США, ЄС та країн G7. Зазначається, що багато країн, у тому числі союзників України, купує збагачений уран та інші ядерні продукти та послуги у "Росатому".

Експерти групи зазначають, що Росія може спробувати використати залежність країн від російських ядерних послуг, як це було зроблено у випадку з газом.

За даними "Росатому", у 2021 році дохід від торгівлі склав 8,9 млрд доларів США, а портфель замовлень на будівництво атомних електростанцій - 140 млрд доларів США.

Які санкції пропонує Україна

Є ідея запровадити два види санкцій – попереджувальний пакет та каральний. Останній можна застосувати у разі серйозного ядерного інциденту на українській АЕС, яка перебуває під окупацією.

Заборона на постачання уранової сировини із Росії. Вона вдарить по російському видобутку і змусить центральноазіатські поставки, які зараз здійснюються через Росію, знайти альтернативний маршрут на ринки країн із розвиненою економікою. Щоправда, Росія відносно невеликий виробник урану – у 2021 році на неї припало 5,5% від загального обсягу.

Персональні санкції щодо ключових чиновників "Росатому", включаючи членів правління "Росатому", гендиректора Олексія Ліхачова та керівників ключових дочірніх компаній - Uranium One, "Тенекс", "ТВЕЛ". Персональні санкції щодо працівників "Росатому", які втручалися у роботу атомних електростанцій на території окупованої України.

Заморозка нових контрактів із "Росатомом" на послуги з постачання ядерного палива, а також заморозка нових контрактів на будівництво атомних електростанцій. Крім того, пропонується обмежити російський вплив у МАГАТЕ.

"Громадяни Росії та Білорусі у керівництві МАГАТЕ мають бути позбавлені доступу до даних про Україну та виключені з процесу ухвалення рішень з українських питань", – йдеться у пропозиціях.

Каральний пакет

Взяття під контроль активів "Росатому" в західних країнах з міркувань національної безпеки, закриття представництв "Росатому", зокрема, у країнах-союзниках України (Чехія, Угорщина, Франція, США, Японія, та Сінгапур), а також висилка пов'язаних з "Росатомом" російських дипломатів.

Також йдеться про перегляд усіх міжнародних науково-дослідних проектів за участю "Росатома" з метою виключення компанії з міжнародних проектів (INPRO, GIF, SNETP).

До того ж пропонується запровадити санкції проти "Росатому" та всіх його 262 дочірніх та 50 афілійованих компаній, що не дозволить їм торгувати у західних валютах або вести бізнес із західними компаніями. А у разі ядерного інциденту пропонується обмежити спектр послуг із російської сторони спеціальними ліцензіями на обмежений період.

Цей список санкцій можна розширити, вважає аналітик енергетичних ринків Максим Білявський. На його думку, потрібно визнати на рівні ООН дії Росії щодо захоплення АЕС актами ядерного тероризму і на підставі цього повністю усунути росіян з посад у секретаріаті МАГАТЕ.

Як вважає експерт, необхідно провести диверсифікацію постачання російського ядерного палива до кінця 2025 року. Насамперед це стосується Угорщини, Чехії, Болгарії, Фінляндії та Словаччини, де на АЕС ще використовують російське пальне. Також, вважає Білявський, можливе повне ембарго на постачання урану від РФ на ринок США.

"Зрештою, жодних цінових потрясінь не відбудеться, адже ціна власного виробництва в США, Канаді та Австралії до 20% нижча за спотові ціни і вартість російського імпорту. Також це рішення не призведе до гострого дефіциту, адже достатньо ресурсу мають виробники з цивілізованих країн", – зазначив він.

Читайте також: Росія порушила Договір про ядерну зброю — висновок Державного департаменту США

Однак у деяких санкційних позиціях експерт сумнівається: "Обмеження із закупівлі пального швидко ввести не вийде. Не буде звідки брати пальне для реакторів у Європі, які працюють на російському пальному", – зазначив Рябцев. Він навів приклад України, яка вже понад 10 років переходить з російських ТВЕЛів на американське пальне від Westinghouse. "З 2011 року ми намагаємося провести такий перехід, але досі використовуємо запаси російського пального", – зазначив Рябцев.