UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія заплатить 3,9 млрд євро за порятунок найстарішого банку світу від збитків

План порятунку викликав обурення громадськості, оскільки, за певними даними, банк може приховувати деякі збиткові угоди з похідними фінансовими інструментами від регулятора.

Банк Італії схвалив виділення 3,9 млрд євро у вигляді позик для фінансування найстарішого у світі банку Monte dei Paschi di Siena. Це рішення викликало суперечки у суспільстві.

План порятунку викликав обурення громадськості, оскільки, за певними даними, банк може приховувати деякі збиткові угоди з похідними фінансовими інструментами від регулятора. Monte dei Paschi di Siena, заснований у 1472 р., зіткнувся з втратами у 720 млн євро через низку операцій, деякі з яких зараз перевіряються, повідомляє The Telegraph.

Скандал, який спалахнув в Італії минулого тижня, є важким ударом для третього за величиною банку країни, який стикається з проблемами вже протягом багатьох років.

Великі втрати змусили банк активізувати переговори з державою щодо порятунку на тлі того, що банк не зміг досягти вимог європейських регуляторів з капіталу.

Вся сума схвалених кредитів повинна бути видана банку в лютому.

У жовтні інвестори схвалили додемісію акцій банку в розмірі 1 млрд євро, а голова правління Monte dei Paschi di Siena Алессандро Профумо заявив, що він хотів би залучити довгострокових фінансових інвесторів, що допомогло б відновлення банку.

"Національність (інвестора) не є проблемою. Важливо те, що він вірить у наш проект", - сказав він.

Проблеми Monte dei Paschi di Siena почалися у 2007 р. з купівлі невеликого італійського банку Antonveneta в іспанського Santander за 9 млрд євро. Ця сума, на думку багатьох в Італії, була значно вищою від ринкової вартості. !zn

Читайте також:

Старому банку Швейцарії довелося закритися через небажання боротися з відмиванням грошей

Італійці, французи і австрійці мають намір збільшити інвестиції у фінансовий сектор України

Центробанки світу втрачають незалежність, це може спровокувати нові валютні війни

Грецькі банки закриють свої "дочки" в Україні