UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія та Лівія підписали угоду про видобуток газу на суму $8 млрд

Це має ще більше знизити залежність Європи від газу з Росії.

Італійська енергетична компанія Eni та Національна нафтова корпорація (NOC) Лівії 28 січня підписали угоду про видобуток газу на суму 8 мільярдів доларів, спрямовану на збільшення постачання енергоносіїв до Європи, незважаючи на відсутність безпеки та політичний хаос у північноафриканській країні, пише Reuters.

Угода, підписана під час візиту до Тріполі прем'єр-міністра Італії Джорджі Мелоні, спрямована на збільшення видобутку газу для внутрішнього ринку Лівії, а також на експорт за рахунок розробки двох морських газових родовищ. Видобуток розпочнеться у 2026 році і досягне плато у 750 мільйонів кубічних футів на день, йдеться у заяві Eni.

"Ця угода дозволить здійснити важливі інвестиції в енергетичний сектор Лівії, сприяючи місцевому розвитку та створенню робочих місць, одночасно зміцнюючи роль Eni як провідного оператора в країні", - сказав головний виконавчий директор компанії Клаудіо Дескальці.

Мелоні зустрілася з прем'єр-міністром Лівії Абдулхамідом аль-Дбейбахом, головою міжнародно визнаного «Уряду національної єдності» (GNU) у Тріполі для переговорів, які також були присвячені питанням міграції через Середземне море.

Читайте також: Італія може скоротити до нуля поставки російського газу взимку 2024-25 років

На спільній пресконференції з Дескальці глава NOC Фархат Бенгдара заявив, що газова угода розрахована на 25 років і назвав її найважливішою новою інвестицією в енергетичний сектор Лівії за чверть століття. Дескальці зазначив, що угода також включатиме установку з уловлювання вуглецю та сонячну енергію.

В останній рік через війну в Україні європейські країни все частіше прагнуть замінити російський газ поставками з північної Африки та інших країн. Італія вже взяла на себе провідну роль у постачанні газу з Алжиру, налагодивши з ним нове стратегічне партнерство, яке включає інвестиції, покликані допомогти державній енергетичній компанії Sonatrach подолати багаторічний спад виробництва. Однак угоди, досягнуті в Тріполі, можуть бути підірвані внутрішнім конфліктом у Лівії, який розділив країну між фракціями, що змагаються за контроль над урядом.

Навесні та влітку 2022 року більшість європейських країн стверджували, що на відмову від російського газу їм потрібні роки, а послідовне скорочення Росією поставок у період традиційного заповнення газових сховищ викликало паніку та рекордне зростання цін на європейському хабі. Як європейцям вдалося уникнути кризи, пояснюють Олександр Харченко та Марія Якуб у статті «Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі».