UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія відмовилася від подальшої допомоги європейського стабфонду

Рецесія в Іспанії завершилася у другому кварталі 2013 року, з III кварталу країна перейшла до зростання, і, як очікується, в 2014 році її ВВП підніметься як мінімум на 0,5%.

Испания більше не буде запитувати фінансову допомогу у європейського стабілізаційного фонду European Stability Mechanism (ESM), передає Deutsche Welle.

Мадрид не використовував і половини суми, виділеної кредиторами на підтримку банківського сектора.

Перед початком 2014 року Іспанія відмовилася від подальшої фінансової підтримки європейського стабілізаційного фонду ESM. Його голова Клаус Реглінг охарактеризував іспанську програму з оздоровлення банківського сектора як "вражаючу історію успіху".

ESM офіційно заявив про те, що план фінансової допомоги для Іспанії "успішно завершено".

У 2012 році міністри фінансів країн єврозони домовилися через європейський стабфонд виділити Іспанії кредит на загальну суму в 100 млрд євро на стабілізацію банківської системи країни. З цих коштів Мадрид використовував 41,3 млрд євро, середній термін погашення наданих кредитів становить 12,5 року.

Іспанія поки залишається єдиною державою єврозони, яка отримала міжнародну допомогу тільки для підтримки власних банків. Економічні труднощі в країні були пов'язані в першу чергу з іпотечною кризою.

Рецесія в Іспанії завершилася у другому кварталі 2013 року, з III кварталу країна перейшла до зростання, і, як очікується, в 2014 році її ВВП підніметься як мінімум на 0,5%. Разом з тим в Іспанії триває другий за масштабами кризу зайнятості в Європі після Греції: рівень безробіття в жовтні становив 26,7% проти середніх по єврозоні на той момент 10,9%.

Раніше в середині грудня про вихід з програми міжнародної фінансової підтримки оголосила Ірландія, яка отримала кредити на оздоровлення всієї економічної системи країни. !zn

Читайте також:

Річний дохід українців в десять разів менше середньосвітового

Економіка єврозони виходить з рецесії

Бельгійці minfin

У Рейтингу процвітання Україна розташувалася між Ботсваною і Перу