UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран має намір продавати свою нафту за будь-якою ціною

Після зняття санкцій Іран збирається збільшити видобуток на 500 тисяч барелів на добу.

Іран повинен продавати нафту незалежно від ціни, повідомляє Reuters з посиланням на міністра нафти країни Биджана Намдара Зангане.

"Ми повинні продавати свою нафту, незважаючи на те, що ціна йде вниз або вгору до 100 доларів за барель. Навіть якщо ми хочемо продавати нафту дорожче, ціна визначається ринком. Після зняття санкцій Іран поверне свою частку ринку в розмірі понад 1 млн барелів на добу", - сказав він.

Міністр зазначив, що Іран збільшить видобуток на 500 тисяч барелів на добу, як тільки санкції знімуть.

Варто відзначити, що експерти Міжнародного енергетичного агентства вважають Іран здатним швидко наростити експорт нафти на 730 тисяч барелів на добу. За їх оцінками, зростання експорту іранської нафти відбудеться у другій половині 2016 року.

Як відомо, ціни на нафту останнім часом падають. Так ціна нафти Brent, яка коштувала в травні 68 доларів за барель, впала до шестирічного мінімуму і зараз торгується за 43 доларів.

Експерти пояснюють це підвищеною пропозицією на ринку, що виникла завдяки американським виробникам сланцевої нафти, які послабили колись міцні позиції країн-членів ОПЕК на світовому ринку нафти. На думку аналітиків, ринок нафти чекає рекордний за 30 років надлишок пропозиції. Пропозиція нафти перевищує попит вже півтора року.

Зняття санкцій з Ірану стало можливим після того, як 14 липня Тегеран і "шістка" узгодили історичну ядерну угоду. Згідно з умовами документа, Іран приймає на себе зобов'язання "ні при яких умовах не прагнути до володіння, розробки та отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї".

Детальніше про ядерну угоду з Іраном читайте в матеріалі "Дзеркала Тижня. Україна" Іран: чи можна чекати спокою від давнього ворога?