UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестору "Більшовика" доведеться роками судитися через низку проблемних питань – Романенко

Фонд держмайна, який відповідає за підготовку об'єктів до приватизації, ці проблеми вирішувати не має наміру, запевняє політолог.

Напередодні аукціону з продажу 100% акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод (ПКМЗ, екс-Більшовик) у медіаполі спливають все нові і нові скандали, конфлікти і підводні камені, з якими незабаром доведеться зіткнутися майбутньому власнику заводу. Про це розповів у Facebook політолог, співзасновник Українського інституту майбутнього, шеф-редактор інтернет-порталу "Хвиля" Юрій Романенко. Відповідний відеоролик експерт також опублікував на своєму однойменному YouTube-каналі.

«27 жовтня ФДМУ виставляє АТ «Перший київський машинобудівний завод», він же «Більшовик», на торги. Держава хоче отримати за напівзруйнований гігант недалеко від центру столиці 1,39 млрд гривень. Ми живемо в Україні, а тому на інвесторів обов'язково чекають пригоди. І ось вони почалися ще до торгів», - зазначив експерт.

Романенко нагадав, що він і раніше повідомляв про проблеми цього об'єкта приватизації, але сьогодні їх стало ще більше.

"Я писав, що приватизація заводу "Більшовик" є чудовою ілюстрацією усього божевілля, яке чекає потенційних інвесторів, котрі мріють про надприбутки у багатющій Україні. І ось, як у воду дивився: це буде ще той квест", - переконаний Романенко.

Він констатує: майбутні інвестори зіткнуться з тим, що на території «Більшовика» вже були викуплені будівлі.

«Тобто, купивши 100% акцій ПКМЗ у держави, інвестор втягнеться в господарський спір. Північний апеляційний господарський суд у вівторок, 12 жовтня, ухвалив рішення на користь ТОВ "Агроміл Дистриб'юшн"- компанії, яка в жовтні 2019 го придбала через СЕТАМ п'ять нежитлових будівель загальною площею понад 6 300 кв. м на території КПМЗ», - розповів політолог.

Він нагадав, що справа почалася з позову ПКМЗ до Драбівського райвідділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Черкаській області, держпідприємству СЕТАМ і ТОВ "Агроміл Дистриб'юшн" про визнання недійсними договору купівлі-продажу та свідоцтва про придбання нерухомості на торгах.

"ПКМЗ справу програв і тепер, виходить, що держава продає завод, на якому вже є приватна власність, цієї самої "Агроміл Дистриб'юшн". Як то кажуть, хотіли прикупити земельки з кріпаками, а вийшло, що земелька вже чиясь", - підкреслив експерт.

Він також нагадав, що кілька тижнів тому почалися хвилювання серед співробітників ПКМЗ, які вже перетікають у протести.

"На ПКМЗ числяться кілька сотень робітників, які вкрай не згодні переміщатися разом із заводом після продажу кудись до української глибинки. Воно й логічно, хто змінить Київ на Жашків. Ось і працівники «Більшовика» логічно мислять, тому на заводі почалися протести, до яких підтягнули і АТОШників. Робітники кажуть, що завод безбожно пиляють на метал і закликають до відповідальності», - написав Романенко.

Політолог наголосив, що Фонд держмайна, який відповідає за підготовку об'єктів до приватизації, дані проблеми вирішувати не має наміру.

"Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко написав у себе в Facebook, що темні сили зривають приватизацію, тому протестують виключно рейдери і представники темних сил, які хочуть отримати завод за безцінь. А робочих там ніяких немає. За логікою Сенниченка, робітники повинні в щирому пориві радіти" , - сказав Романенко.

Він вважає, що дане питання, так само як і багато інших конфліктів, спровокує для майбутнього власника багаторічні судові розгляди, поки колишній легендарний оборонний завод розтягують по цеглинці.
"Ласкаво просимо до світу реальних пригод, дорогі інвестори. Вам буде не нудно, а ми будемо дивитися, як облуплені корпуси «Більшовика» і далі розтягують по цеглинці», - підсумував Юрій Романенко.
Нагадаємо, завод "Більшовик", розташований на Шулявці, у центрі столиці, займає 35 га землі промислового цільового призначення, яку планують віддати під новий девелоперський проєкт. При цьому невідомою залишається доля колективу заводу. За різними даними, виробництво планують перевести до Жашкова (Черкаська обл.). Але співробітники (близько 300 осіб, середній вік ~ 50 років) активно виступають проти.

Аукціон запланований на 27.10.2021. Стартова ціна лота – 1,39 млрд грн.