UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестори мають у запасі всього 3-4 роки, щоб зайти на ринок сонячної енергетики - Василь Хмельницький

В Україні створені вигідні умови для розвитку сонячної енергетики, які роблять галузь дуже привабливою для українських і зарубіжних інвесторів. Про це заявив підприємець Василь Хмельницький під час виступу на конференції Cisolar-2018, яка проходить в столиці і присвячена розвитку сонячної енергетики в країнах Центральної та Східної Європи.

За його словами, по мірі збільшення частки сонячної енергії в загальному обсязі енергоринку, "зелений тариф" буде знижуватися. Таким чином, у бізнесу є в запасі всього кілька років, щоб зайти на ринок сонячної енергетики.

"В Україні в найближчі 3-4 роки тариф знизиться приблизно вдвічі - до 8-10 євроцентів. Це легко передбачити, зіставивши показники ринку: в Україні зелена енергетика займає 1,5% ринку, при цьому грошовий еквівалент цієї частки становить 7,5% . Якщо сектор зеленої енергетики виросте, як це прогнозують чиновники, до 10%, його фінансове навантаження на енергоринок складе 35%, що навряд чи є реалістичним сценарієм, відповідно тариф знижуватимуть", - заявив Хмельницький.

Як зазначив бізнесмен, на сьогоднішній день "зелений тариф" для наземних промислових станцій становить 15 євроцентів за 1 кВт. Для порівняння: в Європі ця цифра становить 4-5 євроцентів, а нові контракти в Саудівській Аравії укладаються всього по 2 євроцента.

За словами підприємця, саме зараз можна без коливань інвестувати кошти в сонячну енергетику в Україні.

"Поки у нас тариф настільки високий, що будувати сонячні електростанції можна де завгодно на території України, незалежно від інтенсивності сонця, навіть в Чернігівській області, це все одно буде вигідно, - каже Хмельницький. - Для того щоб залучити кошти іноземного інвестора, рекомендую прямо зараз створювати пілотний проект: наприклад, якщо у вас є невеликий стартовий капітал, відведіть ділянку, підключіться до мереж, отримаєте тариф і побудуйте мікромодель на 1 МВт, - і інвестор обов'язково знайдеться".

За словами підприємця, для заходу в Україну західним інвесторам важливий український партнер, у якого є необхідна дозвільна документація і досвід роботи на ринку. При цьому, на переконання інвестора, довіра до приватного бізнесу з хорошою репутацією з боку інвесторів набагато вища, ніж до держави в цілому, тому залучити західні кошти для будівництва СЕС можна під ставку 5-6% річних. До того ж, банківське кредитування для подібних проектів всередині країни також стає вигідним. Залучаючи кредити українських банків, сонячну електростанцію потужністю в 1 МВт можна побудувати за 750-800 тис євро. Це дуже рентабельний бізнес.

Інвестиційна група UFuture підприємця Василя Хмельницького на даний момент будує три сонячні електростанції на 70 МВт. У найближчі 3-4 роки компанія планує виробляти 300 МВт на сонячних електростанціях і 100 МВт на станціях, що використовують енергію вітру.