UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвесткомпанії розраховують на зростання економіки: деталі двох прогнозів

Згідно з прогнозами, у 2023-2024 роках українська економіка відновлюватиметься.

Дві інвестиційні компанії переглянули прогноз економічного зростання України на 2023 та 2024 роки, повідомляє "Бізнес-Цензор". Інвестиційна компанія Dragon Capital підвищила оцінку росту валового внутрішнього продукту (ВВП) у 2023 році до 5,2% р/р, та зберегла макроекономічний прогноз на 2024 рік. А Інвестиційна група ICU погіршила оцінки зростання економіки України у 2024 році до 5%, тоді як у липні цього року вона прогнозувала його на рівні 6,4%.

Читайте також: У жовтні зростання ВВП України прискорилось до 10,5%: названо причини

У Dragon Capital зазначають, що в листопаді 2023 року Україна збільшила експорт сировинних товарів морським транспортом – до 4 млн тонн (у жовтні 2023 року - 2 млн тонн). Аграрна продукція становила найбільшу частку експорту - близько 60-70% від загального обсягу. Решту складав експорт залізної руди та сталі.

Хоча збільшення поставок морем відбулося через переорієнтацію з більш дорогих наземних маршрутів, загальні обсяги експорту зросли. Це надає поштовх суміжним секторам, таким як вантажні перевезення та торгівля, сприяє відновленню виробництва руди і, в подальшому, продукції металургії, та покращує фінансові показники аграріїв, знижуючи ризики для врожаю у 2024 році.

Стабільна робота енергетичного сектору також сприяла кращій економічній активності восени. Хоча Росія, ймовірно, відновить атаки на українську енергетичну інфраструктуру взимку, відсутність дефіциту електроенергії у жовтні-листопаді дозволила уникнути падіння обсягів виробництва в багатьох секторах, яке відбувалося в цей період минулого року.

Читайте також: Зеленський вважає, що РФ взимку збільшить інтенсивність обстрілів: «У нас нова фаза війни»

У Dragon Capital врахували і останні дані щодо врожайності основних с/г культур. Адже врожай зернових та олійних культур у цьому році може сягнути 80 млн тонн порівняно з 77 млн тоннами з більш ранніх прогнозів.

Страйк польських перевізників на кордоні з Польщею в листопаді матиме обмежений негативний вплив на економічну активність. Оскільки імпорт товарів з Європейського Союзу в Україну автомобільними шляхами перевищує експорт на 1,1 млрд доларів на місяць, блокада призводить до зменшення дефіциту балансу зовнішньої торгівлі, який останніми місяцями коливався в діапазоні 2,8-3 млрд доларів на місяць. Хоч, звісно, блокада знижує доходи бюджету та негативно впливає на виробників товарів, орієнтованих на ринок ЄС, зокрема в харчовій промисловості, деревообробці та виробництві автомобільної електроніки.

Читайте також: "Інтерпайп" через блокаду польсько-українського кордону в листопаді втратив $1,2 млн – директор із закупівель та логістики

"Ми очікуємо, що темпи зростання реального ВВП в листопаді-грудні сповільняться з +10,5% у жовтні через коливання виробництва продукції сільського господарства. Однак, за нашою оновленою оцінкою, у четвертому кварталі 2023 року реальний ВВП зросте на 5% р/р, порівняно з 3%, які ми оцінювали раніше", – вважають економісти.

У Dragon Capital зберігають свій прогноз економічного зростання у 2024 році, очікуючи, що реальний ВВП збільшиться на 4% р/р, хоч це і не компенсує спад на 29% у 2022 році, викликаний захопленням територій, розривом виробничої кооперації, пошкодженням виробничих потужностей та масовим виїздом населення за кордон.

"За нашими оцінками, реальний ВВП у 2024 році залишатиметься на 22% нижче свого довоєнного рівня. У той же час номінальний ВВП може досягти довоєнного рівня у 200 млрд доларів вже наступного року, завдяки відносній курсовій стабільності та високій середньорічній інфляції", - пояснили в компанії.

Інвестиційна група ICU зберегла прогноз зростання реального ВВП на поточний рік на рівні 5,8%, проте оцінку інфляції покращила з 11,2% до 6,2%. Наступного року ICU очікує на збільшення інфляції, починаючи з літа, до 10,1%, при зниженні облікової ставки Нацбанку до 13% (після прогнозованого в грудні цього року її зниження з 16% до 15%).

"Ми очікуємо, що у 2024 році з'явиться низка нових викликів, чи не найбільший з яких – це ризики, пов'язані з обсягами та стійкістю зовнішньої фінансової підтримки України", – сказав голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

За оцінками ICU, зараз ризики скорочення фінансової допомоги невисокі, і Україна отримає, принаймні, 28-30 млрд доларів, що є достатнім для збалансування зовнішніх рахунків до кінця 2024 року.

Читайте також: Фінансова допомога: Скільки позик і грантових коштів Україна отримала з початку повномасштабної війни

"Це означає, що НБУ і надалі зможе повністю контролювати валютний ринок і навіть зможе зробити суттєві кроки у напрямку валютної лібералізації. Також склалися всі необхідні передумови для помірної та керованої девальвації гривні, і, за нашими прогнозами, курс наприкінці 2024 року становитиме близько 41 грн/долар", – розповів Віталій Ваврищук.

Згідно з прогнозом, дефіцит поточного рахунку розшириться з 4,4% ВВП цього року до 5,2% ВВП наступного року, проте міжнародні резерви НБУ зростуть із 42 млрд доларів до 44 млрд доларів. Хоча Україна з великою ймовірністю отримає зовнішню допомогу, грошей може виявитися недостатньо, щоб повністю профінансувати дефіцит бюджету, і він становитиме (не враховуючи гранти) 21% ВВП порівняно з 29% ВВП цього року.

Читайте також: Нацбанк випустив нову пам’ятну монету до дня волонтерів

"Залучення понад 40 млрд доларів зовнішніх кредитів та грантів все ще не гарантовано, тому ризик друкування грошей (купівлі ОВДП) Нацбанком існуватиме наступного року", – зазначив експерт.

На його думку, важливою очікуваною подією 2024 року є реструктуризація українських суверенних єврооблігацій, умови якої залежатимуть від припущень щодо тривалості війни та стійкості міжнародної фінансової допомоги.

А про те, як у важкі часи українці розпоряджаються власними сімейними бюджетами і витрачають свої гроші, читайте у статті Максима Орищака "Як зберегти гроші під час війни?".