UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інфляція в Україні до кінця року може досягти 10% – Президент Асоціації українських банків

Сьогодні показник інфляції досяг 4,8%

Інфляція в Україні до кінця року може зупинитися на позначці 10%. Проте не виключено, що показники будуть і трохи нижчими - 8-9%. Сьогоднішні показники зростання цін зростуть до кінця року, вважає Президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

Читайте також: Інфляція в Україні: в червні найбільше подорожчали тарифи

Ці прогнози, за словами експерта, дають різні інституції та спеціалісти організацій, які пропонують економічні прогнози. На думку Андрія Дубаса, інфляційний процес має виражений кумулятивний ефект, а сама інфляція може поступово "з'їдати" вартість грошей, накопичених громадянами.

Який є захист від інфляції?

Серед варіантів збереження вартості експерт назвав можливість використовувати накопичення для депозитів, де інфляційне здешевлення компенсується відсотками за використання грошей банками. Водночас більшість депозитних програм передбачає неможливість вільного використання коштів або використання коштів зі значно меншими відсотковими ставками в разі дострокового припинення угоди.

Ще одним популярним різновидом захисту заощаджень є придбання валюти - долара США чи євро - або придбання дорогоцінних металів, купівля товарів тривалого використання, які не знецінюються та не втрачають своєї купівельної привабливості з часом.

Нагадаємо, раніше експерти Національного банку України повідомляли, що у червні 2024 року споживча інфляція в Україні у річному вимірі пришвидшилася до 4,8% з 3,3%.