UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інфляція, як у 90-х: зростання цін у промисловості побило 30-річний рекорд

Промислова інфляція підскочила через ціни на електроенергію.

Подорожчання електроенергії у червні спровокувало зростання як споживчої, так і промислової інфляції. Виходячи з оцінок Держслужби статистики, індекс цін виробників (ІЦП) промислової продукції в Україні у червні порівняно з травнем збільшився на 14%, свідчать дані відомства.

Такої промислової інфляції в Україні не спостерігалося вже 30 років. Востаннє вищі темпи були лише під час гіперінфляції 1992-1995 років. При цьому ще у березні 2024 року інфляція у промисловості була практично нульовою.

Майже, напевно, швидкий розгін промислової інфляції спровокує прискорення зростання індексу споживчих цін. За оцінками експертів, збільшення ІЦП на 10% призводить до близько 1% приросту індексу споживчих цін.

У річному вираженні (червень 2024 року до червня 2023 року) зростання індексу цін виробників промислової продукції прискорилося до 26,7%.

Зокрема, в енергетиці показник річної промислової інфляції досяг 48,1%, добувної промисловості – 10,8%, переробної – 7,2%.

Читайте також: Інфляція в Україні до кінця року може досягти 10% – Президент Асоціації українських банків

Повідомлялося, що інфляція на споживчому ринку у червні порівняно з травнем становила 2,2%, а з початку року – 4,3%. Таке значне коливання індексу споживчих цін частково спостерігалося у березні. Зараз інфляційний показник стрімко зростає і він значно вищий за показник у цьому ж проміжку за минулий рік. Стрімке зростання інфляції почалося після продовження лібералізації курсової політики Нацбанку та додаткових асигнувань зовнішніх донорів до бюджетних витрат України.