UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індексація зарплат: у кого мають зрости доходи вже в серпні

Зарплати мають підвищити через зростання індексу споживчих цін.  

Деяким працівникам в Україні буде підвищено заробітні плати завдяки індексації. Проте розмір підвищення залежатиме від певних факторів. Про це пише видання “Дебет-кредит”.

Зазначається, що для працівників, яким у 2023 році не підвищували оклади, грудень 2023 року вважається “базовим” періодом для розрахунку індексації. Якщо підвищення зарплати вже відбулося впродовж року, “базовим” є місяць, коли це сталося.

Індексація здійснюється в разі, якщо індекс споживчих цін перевищує поріг у 103%. Цього показника було досягнуто ще в червні.

Зарплати індексують у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. На серпень 2024 року цей показник становить 3 028 гривень.

Читайте також: Призначення пенсії: коли потрібно подати довідку про зарплату

Оскільки індекс споживчих цін перевищив поріг індексації, у серпні оклади мають бути підвищені на 4,3%. Це означає, що максимальний розмір індексації становитиме 130,20 гривень. Якщо ж заробітна плата у серпні буде нижчою за 3 028 гривень, сума індексації також буде меншою.

Якщо у січні оклад вже підвищували, у серпні необхідно провести індексацію на 3,8%, що дорівнює 115,06 гривень. Якщо останнє підвищення окладів відбулося в лютому, індексація становитиме 3,5% або 105,98 гривень. Якщо ж оклад підвищували в березні або пізніше, індексація в серпні не потрібна.