UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індексація пенсій: на скільки можуть зрости виплати в наступному році

Індексація не вирішує проблему "старіння" пенсій. 

Кабмін запланував індексацію пенсій у березні 2025 року. Поки що не відомо, яким буде перерахунок виплат (бо враховуються статистика за 2024-й, якої ще немає). Однак, за підрахунками OBOZ.UA, пенсії можуть підвищити майже на 17%.

Точний розмір індексації буде відомо тільки наступного року (і ближче до березня), коли офіційна статистика підрахує динаміку зарплат та інфляцію. При цьому розмір індексації складає суму половини від річної інфляції та половину від динаміки зростання зарплат за останні три роки.

Згідно з оцінками НБУ, інфляція у 2024-му буде на рівні 8,5%. Тобто половина цієї суми складе 4,25%. Водночас середня за три роки динаміка зарплат складатиме 12,7%. Отже, в сумі в Україні індексація у 2025-му може бути на рівні близько 16,95%. Варто зазначити, що це дуже приблизні розрахунки. 

Підвищувати будуть "голу пенсію". Тобто розмір виплати без всіх можливих надбавок. Наприклад, якщо вам 66 років і ви виконали вимоги щодо стажу, мінімальний розмір пенсії для вас складає 3200 грн (40% мінімальної зарплати). При тому та пенсія, яка вам розрахована за формулою, може бути значно нижчою, наприклад, 3000 грн.

Під час індексації на 16,95% (це приблизний показник) підвищуватимуть не ту пенсію, яку ви отримуєте (3200 грн), а ту, на яку ви заробили по формулі (3000 грн). Отже, розмір прибавки складе 508 грн, а в сумі після індексації замість 3200 ви отримуватимете 3508 грн. Тобто, фактична ваша пенсія зросте на 9,6% (на 308 грн).

Однак надбавки бувають і за віком, і за стажем, що перевищує норму. Саме така система індексації й вводить багатьох пенсіонерів в оману. Вони очікують, що на зазначений відсоток проіндексують всю пенсію, тоді як насправді підвищують "голу виплату", розмір якої знають не всі пенсіонери.

Також не будуть підвищувати "нові" пенсії. Індексація має допомогти "осучаснити" старі пенсії. Тому тих, хто вийшов на пенсію впродовж останніх кількох років, перерахунок не стосуватиметься. Крім того, існують ще деякі обмеження. Так, у 2024-му уряд запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. Розмір підвищення виплат за результатами індексації обмежили 1,5 тис. грн для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії. А мінімальне підвищення встановили на рівні 100 грн.

Читайте також: Призначення пенсії: чи можуть зарахувати військову службу у пільговий стаж

Тобто, якщо індексація передбачає підвищення на 1,6 тис. грн, то пенсію підвищать всього лише на 1,5 тис. грн, а якщо 50 грн, то індексація складатиме 100 грн. Щоправда, ці правила наступного року ще можуть переглянути.