UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індексація пенсій: кого вона не торкнеться

Традиційно її проводять у березні.

Цього року у березні в Україні планують провести індексацію пенсій. Після неї пенсійні виплати можуть зрости на 13%. Видання «На пенсії» розповіло, хто з пенсіонерів не відчує зростання пенсій.  

Читайте також: Пенсії науковців: як змінився механізм їх призначення

За даними Міністерства соціальної політики України, остаточний розмір індексації пенсій буде визначено наприкінці цього місяця, але за попередніми даними, він становитиме 13%. Відповідно, розрахункові пенсії без надбавок і доплат, стануть більшими на 13%.

За підрахунками, для того щоб пенсія зросла на 1 000 гривень індексації, вона має становити приблизно 8 000 грн. Також далеко не всі українці отримують таку пенсію, отже, і збільшення пенсії на таку суму чекає далеко не на всіх.

Є також окремі категорії пенсіонерів, виплати яких не підлягають очікуваній індексації в березні. Індексацію не відчують ті, хто:

Щодо останнього пункту, то йдеться про пенсійні виплати, які не досягали розміру мінімальної пенсії. Згідно з українським законодавством, громадянам не можуть платити пенсію, нижчу за мінімальне значення. У таких випадках пенсіонерам призначають доплати, щоб збільшити розмір пенсії до мінімального значення.

Виплати таких пенсіонерів будуть проіндексовані, але індексація просто замістить доплату до мінімальної пенсії, яку виплачує держава. Тому фактично розмір таких пенсій після індексації не стане більшим.

Нагадаємо, у деяких ЗМІ поширювалася некоректна інформація щодо можливого блокування карток пенсіонерів через відсутність руху коштів на них. У Мінсоцполітики дали роз'яснення та спростували цю інформацію.