UA / RU
Підтримати ZN.ua

Імпортозаміщення: як РФ семимильними кроками намагається повернутися до СРСР

Мету імпортозаміщення було визначено ще у 2014 році.

Влада Росії через західні санкції анонсувала широку кампанію імпортозаміщення. Хоча програму з імпортозаміщення було прийнято ще 2014 року. Проте зненацька все виявилося непросто. Так, голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства та держбудівництва Андрій Клішас заявив: «Програму імпортозаміщення провалено повністю. Окрім бравурних звітів галузевих відомств немає нічого. Наші люди це бачать і за товарами народного споживання, і у багатьох інших сферах», - написав він у своєму Telegram-каналі:

Від тих, хто підтримує імпортозаміщення, можна почути: «жили ж якось у СРСР, коли все було своє». Проте, СРСР розвалився, зокрема і з економічних причин. «Ознак глибокої кризи було безліч. Адже Радянський Союз не був під санкціями, він просто не хотів торгувати з рештою світу з політичних причин. Проте рівень економіки до кінця СРСР став таким низьким, що країна просто впала. Потім виявилося, що в країні просто не було величезної кількості товарів, які давно випускалися за кордоном», - каже Костянтин Сонін, професор економіки університету Чикаго.

Однак в умовах санкцій Росії доведеться навчитися багато робити самостійно.

Читайте також: Росія і Китай наклали вето на посилення санкцій ООН проти Північної Кореї

Раніше в Мінекономіки Росії занепокоїлися і вважають, що зміцнення рубля вже досягло межі. «За нашими оцінками, зараз зміцнення рубля перебуває на пікових рівнях. Імпорт, потоки капіталу адаптуватимуться до нових умов. Важливу роль у цих процесах має відігравати подальше зниження ключової ставки Банком Росії», - сказали у відомстві.