UA / RU
Підтримати ZN.ua

Збільшення імпорту електроенергії в Україну: є проблеми майже з усіма країнами-сусідами

Модернізація енергосистеми країни також під питанням.  

Взимку споживання електроенергії традиційно зросте. Для проходження опалювального сезону Україні потрібно збільшити імпорт електроенергії, але є проблеми з сусідами. Про це пише Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA, в статті «Мегавати будь-якою ціною. Чи зможе Україна наростити імпорт дефіцитної електроенергії?»

За словами автора, Україна вже кілька разів порушувала перед партнерами питання про розширення пропускної здатності ліній хоча б до 2,3–2,5 млн кВт, але процес іде повільно.

«Ситуацію ускладнює часткове обмеження транзиту нафти в Угорщину й Словаччину, звідки надходить 70% імпорту електроенергії. Що, з одного боку, явно додає перцю нашим із ними відносинам, з іншого — може бути аргументом у «нафтовій» суперечці з елементами шантажу», - зазначає він.

Однак є відкриті питання й по Польщі, яка обмежує поставки електроенергії в пікові години.

“Польський напрямок явно недовикористовується. Наразі поляки запропонували Євросоюзу збільшити поставки електроенергії в обмін на відстрочку запровадження квот по викидах із вугільних станцій. Хоча пропозиція досить лобістська, обсяги поставок і ефект від незастосування квот відрізняються в кілька разів», - додав Маскалевич.

Крім того, частина електроенергії, яка йде з Молдови, проходить через невизнане Придністров'я. У Київській області частина струму йде через лінію по білоруській території (хоча це не імпорт).

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.