UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Их там нет": Росія оприлюднила заяву про те, що її війська ніколи не заходили на територію Запорізької АЕС

Тому РФ не збирається виходити із ЗАЕС.

Представник Росії при міжнародних організаціях у Відні Міхаіл Ульянов направив заяву в Раду керуючих МАГАТЕ, в якій від імені РФ оголосив, що російські військові ніколи не заходили на території Запорізької АЕС. Про те, що слова Ульянова не викликані розумовим помутнінням окремо взятого росіянина, говорить той факт, що текст цієї заяви розміщено на сайті МЗС Росії.

"Як ми вже неодноразово пояснювали, бойових армійських підрозділів на станції немає. Є лише невеликий підрозділ радіологічного захисту, присутність якого на станції в умовах українських обстрілів є абсолютно необхідною", - оголосив Ульянов.

Відповідна заява представника РФ була оголошена у зв'язку із колективною резолюцією делегацій 50 країн щодо Запорізької АЕС, в якій Росію закликали негайно припинити всі дії проти ядерних об’єктів та на ядерних об’єктах в Україні для того, щоб українські компетентні органи змогли відновити повний контроль над ними.

Читайте також: На Запорізькій АЕС щонайменше п'ять разів могла статися аварія, включаючи плавлення активної зони реакторів – Котін

"В черговий раз стверджується про військову присутність Росії, що нібито триває, на ЗАЕС. Коли цей заклик виник перший раз, ми наполегливо домагалися відповіді у тому, що саме мається на увазі. Питання абсолютно резонне, тому що жодних дій проти ядерних об'єктів Росія ніколи не робила", - зазначив Ульянов.

"Ми вже згадували про дизельні генератори, постачання палива, обладнання та матеріалів, створення захисного козирка над сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива, щоб уникнути ядерної катастрофи", - додав Ульянов.

Читайте також: Росіяни довели ЗАЕС до стану, в якому станція може більше ніколи не запрацювати

Тому, зазначив представник РФ, Росія не збирається виходити із ЗАЕС.

"Діяльність із забезпечення безпеки ЗАЕС повністю відповідає російським та міжнародним нормам у сфері ядерної безпеки. Вона буде продовжена незалежно від закликів ... її припинити", - заявив Ульянов.

Читайте також: Близько 50 співробітників ЗАЕС перебувають у російському полоні — «Енергоатом»

"Напевно, під час наступних національних заяв знову звучатимуть заклики до Росії припинити дії "проти або на" атомних електростанціях, а також вивести російський військовий персонал, який нібито перебуває на ЗАЕС. Хочу попередити тих, хто має намір використати подібні формулювання: ми, мабуть, будемо змушені ставити таким делегаціям адресні питання з проханням чітко пояснити, що саме вони мають на увазі", - додав представник РФ.

Нагадаємо, глава МЗС Росії Сєргєй Лавров останнім часом постійно ганьбиться, залишаючи різні міжнародні заходи шляхом втечі.

Один з тих небагатьох разів, коли він не втік із заходу, була багатостороння конференція Raisina Dialogue, яку щороку проводять в Індії. Проте там на Лаврова чекала ганьба, оскільки зал просто вибухнув сміхом, коли той зі стурбованим виглядом почав говорити, що Росія намагається зупинити війну, яку проти неї розв'язала Україна.

А кільком місяцями раніше Росія винесла на розгляд Ради безпеки ООН проєкт резолюції про необхідність розслідування використання Україною "бойових комарів".