UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грошова допомога: майже третина внутрішніх переселенців може залишитись без виплат

Ці люди не проживають за вказаними адресами.

В Україні, через обмеження у фінансуванні, почали проводити перевірки внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримують від держави допомогу на проживання.

Читайте також: Перевірки ВПО: чи пов'язані вони з військовим обліком чоловіків

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що відповідно до результатів уже проведених перевірок, близько 30 % переселенців не проживають за вказаними під час реєстрації як ВПО адресами, а значить можуть втратити право на виплати, пише «Соціальна інформаційна платформа».

За її словами, є випадки, коли люди умисно приїжджають в інший район, подають заяву на отримання виплат і їдуть назад додому. Частина ж переселенців ненавмисно не повідомляють про повернення.

«Фіксуємо до 30 % таких випадків. Можливо не всі випадки, що з умислом розпочали переміщення. Є такі, що за якийсь час повернулися — і або не знали, що потрібно написати заяву, або думають, що держава має це сама якось відстежити», — розповіла вона.

Переселенці, які не проживають за вказаними адресами, втрачатимуть право на виплати. За словами міністерки, ці кошти переспрямують на інші цільові програми підтримки.

«Я вважаю, що ми повинні дбати про ці кошти. Сьогодні майже всі наші соціальні видатки здійснюються з трасферів міжнародних партнерів. Зрозуміло, що вони хочуть бачити, що ми дуже економно та відповідально ставимося до витрачання цих коштів», — підкреслила Оксана Жолнович.