UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гроші за бустерну дозу: Мінфін спростував заяву свого міністра

В Мінфіні знайшли гроші за щеплення.

У держбюджеті на 2022 рік закладено достатньо грошей на виплати за проходження вакцинації бустерною дозою від коронавірусу, а саме по 500 гривень громадянам, які вакцинувалися. Про це повідомили у Міністерстві фінансів України.

«На програму «єПідтримка» у держбюджеті на 2022 рік закладено 3 млрд грн. Цих коштів достатньо для виплати 500 грн громадянам, які вакцинувалися третьою, бустерною дозою і зробили заявку на отримання коштів», – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що інформація з посиланням на міністра Мінфіну про нестачу коштів для виплат за програмою «єПідтримка» не відповідають дійсності.

«Зараз коштів у державному бюджеті достатньо для таких виплат, і їх отримають абсолютно всі, хто отримав третю, бустерну дозу та має відповідний сертифікат у мобільному застосунку «Дія», – підкреслили у відомстві.

Також у міністерстві повідомили, що у разі потреби додаткового фінансування Мінфін буде ініціювати зміни до держбюжету-2022. При цьому додали, що кошти є. Оскільки лише за січень виконання бюджету становить плюс 9 млрд грн.

Напередодні глава Мінфіну заявив, що 3 млрд закладених у бюджеті на програму «єПідтримка» не вистачить. При цьому, за його словами, вносити зміни до бюджету-2022 для збільшення фінансування не варто, адже українці робитимуть бустер поступово. «Це відкладає вирішення проблеми на весь рік», – сказав Марченко.

Читайте також: Від сьогодні в «Дії» можна згенерувати сертифікат про щеплення бустерною дозою

24 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що вакциновані від коронавірусу бустерною дозою отримають додатково 500 грн у рамках програми "єПідтримка", яка передбачає виплату 1000 гривень усім українцям, повністю вакцинованим від COVID-19.

Гроші нараховують на спеціальні віртуальні карти, отримати їх готівкою не можна. На віртуальну тисячу гривень можна купити послуги у трьох сферах – культура, подорожі та спорт.

Також Зеленський дав уряду завдання підготувати окрему виплату так званої "ковідної тисячі" українцям віком від 12 до 18 років, які пройшли повний курс вакцинації.

У Мінекономіки України зазначили, що програма "єПідтримка" щодо виплати тисячі гривень повністю вакцинованим українцям від COVID-19 триватиме до 18 грудня 2022 року. Програма буде реалізовуватись у кілька етапів.