UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гривня впала до семирічного мінімуму на тлі загрози війни з РФ

Суверенні облігації також впали у ціні.

Активи України опинилися під тиском у вівторок після різкої ескалації напруженості у відносинах з Росією, внаслідок чого курс гривні впав до рівнів, які востаннє спостерігалися у 2015 році, коли країна перебувала на межі дефолту.

Офіційне визнання Росією двох самопроголошених регіонів на сході України пізно ввечері у понеділок посилило загрозу війни на східному фланзі Європи та потрясло світові фінансові ринки.

Українська гривня ослабла на цілих 1,4 відсотка до 29,1196 за долар — це найнижчий рівень з моменту різкого падіння валюти у 2015 році, коли країна прагнула реструктуризації боргу. Валюта ослабла майже на 10 відсотків з кінця жовтня, коли загострився конфлікт з Москвою, а інвестори відмовилися від українських активів на тлі стурбованості щодо нарощування російських військ біля кордонів України і побоювань, що Росія готується до військового нападу на Україну.

Суверенні облігації України, номіновані у доларах, також впали. Облігації 2032 року впали на два центи по відношенню до долара і торгувалися на рекордно низькому рівні 71,694 цента, показали дані Tradeweb. Облігації України, прив'язані до ВВП 2040 року, подешевшали більш ніж на три центи та торгувалися на рівні 58,303 центи, втративши приблизно половину своєї вартості з червня минулого року.

Читайте також: У разі війни Росії з Україною подорожчає нафта, знизиться зростання світового ВВП, а світова інфляція збільшиться вдвічі

Денніс Шен із Scope Ratings у Берліні сказав, що подальша ескалація може чинити тиск на кредитний рейтинг України.

"Все ще існує низка доступних сценаріїв, у тому числі ті, в яких спостерігається деескалація, поки тривають переговори", - сказав Шен у коментарях електронною поштою. "Однак такі сценарії звузилися у зв'язку з останніми діями Росії", передає Reuters.

Раніше повідомлялося про те, що російський рубль зайняв перше місце у світі з волатильності і продовжує падати. Також рейтингове агентство Moody's заявляло раніше про намір знизити рейтинг України через ризики воєнного конфлікту з Росією.