UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гранти на вищу освіту: хто та як може їх отримати

У липні набрала чинності відповідна постанова Кабміну.

Українські студенти можуть отримати гранти на здобуття вищої освіти від держави. Відповідна постанова Кабінету міністрів України набрала чинності у середині липня. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли,  хто та за яких умов може його отримати.

Читайте також: В Україні мають припинити розглядати освіту як пільгу – експертка

Хто може отримати грант на вищу освіту

Державний грант на перший рік навчання за певною освітньою програмою може бути наданий здобувачу освіти, який:

Державний грант на другий і наступні роки навчання може бути наданий здобувачу освіти, який:

Як і коли звертатися за отриманням гранту на здобуття вищої освіти

Здобувач освіти першого року навчання подає заяву про надання державного гранту до МОН через особистий електронний кабінет вступника в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (далі - Єдина база) з 5 вересня до 31 жовтня в рік вступу на навчання.

 Здобувач освіти другого або наступних років навчання, якому наданий державний грант на перший рік навчання, може подати до МОН заяву про продовження надання державного гранту через особистий електронний кабінет здобувача освіти в Єдиній базі з 1 до 30 вересня відповідного навчального року.

Чи грант надається лише на один навчальний рік

Ні, можна звертатися з заявою про продовження надання державного гранту. Водночас слід мати на увазі, що наразі надання державних грантів на освіту здійснюється в межах реалізації експериментального проєкту, який прийнятий на 2 роки.

Які підстави припинення гранту

Грант можуть припинити надавати за умови подання відповідної заяви, а також:

Нагадаємо, в Україні пропонують всім навчальним закладам системи вищої освіти, передвищим освітнім закладам, а також професійно-технічним, перейти на нову систему організації навчального процесу у новому навчальному році. Він має бути за визначенням МОН «адаптивним» та враховувати об'єктивні впливи ударів по критичній інфраструктурі військ країни-агресора.