UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хоменко каже, що не хоче займатися фінансовими розслідуваннями

За словами Хоменка, він створює Службу фінансових розслідувань "не під себе". При цьому додає, що він "сам (хабарів) не бере і іншим не дає".

Заступник міністра доходів і зборів Володимир Хоменко, якому доручено створення в Україні Служби фінансових розслідувань, не претендує на посаду голови РФР.

"Це питання мене абсолютно не цікавить. Я повинен її створити. Всі думають, що це робиться під мене. Немає. Я вмію і знаю, як захистити економічну безпеку держави. Без присвоєння бюджетних грошей. Знаю, що дехто дивується, мовляв: де він такий узявся - сам не бере і іншим не дає. Але в цій державі і такі бувають", - сказав Хоменко в інтерв'ю "Укрінформу".

Він також повідомив, що служба буде підпорядкована Кабінету Міністрів. Це буде орган центральної влади зі спеціальним статусом, з повноваженнями оперативно-розшукової діяльності, попереднього слідства і контрольно-перевірочної роботи.

За його словами, у діяльності СФР буде усунутий суб'єктивний фактор вибору об'єкта перевірки. До роботи у службі планується залучати молодь, не заангажовану злочинними схемами.

Як відомо, єдину Службу фінансових розслідувань довірили створювати 60-річного генерал-полковнику міліції Володимиру Петровичу Хоменко. У далекому 1976 році, коли багато майданівці ще не з'явилися на світ, він вже працював інспектором ОБХСС. При Миколі Азарові встиг побувати начальником податкової міліції Криму. У 2005 році служив шефом міліції півострова, потім працював начальником кримської СБУ. Кар'єра Хоменко в правоохоронних органах закінчилася п'ять років тому на посаді заступника міністра МВС Юрія Луценка. І поки існував "Фронт змін" Арсенія Яценюка, Хоменко був головним антикоррупционером тіньового уряду опозиції.

Читайте: Нові "клименки" і старі "ківалови" знову в строю

На новій посаді паном Хоменко, як відзначає в статті Ігор Болотний, зробив:

"По-перше, впроваджена армійська дисципліна. Практикуються стройові огляди у вихідні дні, нічний графік роботи, нелегальне документування та збір компромату на співробітників Міндоходів.

По-друге, складено список фірм, робота яких буде заблокована найближчим часом. За деякою інформацією, в цей список увійшли близько 200 підприємств реального сектора економіки. У хід йдуть всі репресивні ноу-хау Клименко: це і блокування здачі звітності, і тавро "податкова яма", та обнулення звітності щодо попередніх періодів. Примітно, що в "black-лист" увійшли ті, хто зумів вижити при режимі Януковича і не був помічений в підтримку БЮТ.

по-третє, створення єдиної Служби фінансових розслідувань потребує на дві третини інтелектуального, а не силового підходу. При Хоменко Служба фінансових розслідувань перетвориться в каральний орган, оскільки очолює її людина старої системи, радянсько-міліційного типу мислення і далеко не європейської системи цінностей".