UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головний балансоутримувач доріг України відзвітував про 118 млн грн збитків цього року

«Автомобільні дороги України» на 100% належать «Укравтодору».

Державна підрядна організація «Укравтодору» «Автомобільні дороги України», яка займається ремонтом та утриманням автомобільних доріг України, відзвітувала про збитки за три квартали 2021 року на суму 118 млн грн. Про це  з посиланням на звіт компанії про виконання показників фінансового плану повідомляє проект «Марлін».

У компанії кажуть, що на їхні збитки впливають:

Раніше у компанії також повідомляли, що 90% техніки та обладнання застарілі і потребують оновлення.

Цікаво, що в жовтні очільник компанії Тарас Петрушак отримав 233 363 грн фінансової винагороди, а це в середньому 26 разів більше ніж винагорода одного працівника, яких в компанії 12,5 тис осіб. Адже середня заробітна плата працівника компанії складає 9 тис грн, менеджера середньої ланки 15 тис грн, керівника 36 тис грн, а члена наглядової ради - 238 тис грн.

При цьому до призначення  Петрушак не керував великими компаніями, а обіймав посади заступника та першого заступника, а це може прямо суперечити стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку, відповідно до яких, попередній професійний досвід директора державної компанії має бути релевантним керівній посаді.

У «Марліні» наголошують, що державна форма власності ДАК “Автомобільні дороги України” суперечить урядовим засадам політики держвласності від 2018 року, відповідно до яких всі підприємства, які не є стратегічними, і на які не покладаються соціальні функції, мають бути приватизовані. Також відповідно до згаданих засад, міністерства мають докладати зусиль, щоб державні компанії розвивалися та приносили прибутки. Однак за результатами 2020 року державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” відзвітувала про чисті збитки на суму 130 млн грн.

Читайте також: Пасажирськими перевезеннями в Україні з 2022 року займеться німецька залізниця замість Укрзалізниці

Нагадаємо, що Кабінет міністрів збільшив витрати загального фонду державного бюджету для "Укравтодору" на розвиток мережі доріг державного значення на 5 млрд грн, після чого сумарні витрати на дороги виросли до 116,25 млрд грн, що на 1 млрд грн більше витрат 2020 року.