UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава НБУ Шевченко провів свою першу зустріч з представниками МВФ

На зустрічі було обговорено поточні відношення між структурами, а також наслідки пандемії коронавірусу для світової економіки.

Сьогодні, 23 липня, голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко провів свою першу зустріч з представниками Міжнародного валютного фонду, на якій пообіцяв виконати всі зобов'язання, взяті НБУ в рамках меморандуму.

Про це повідомляє пресс-служба регулятора.

"МВФ був, є і буде ключовим стратегічним партнером України в цілому і Національного банку України зокрема. Тому повне і успішне виконання програми співпраці з МВФ є моїм пріоритетом. Можу запевнити, що всі зобов'язання, які Національний банк узяв на себе згідно з Меморандумом про економічну і фінансову політику, будуть виконані повністю і в строк", - сказав Шевченко.

Шевченко зазначив, що для нього одним з пріоритетів є зменшення обсягу непрацюючих кредитів, які сьогодні обтяжують банківську систему, у тому числі баланси державних банків, так як оздоровлення балансів банків оживить кредитування, що сприяє швидкому відновленню економіки.

Читайте також: 100 млн, рахунок в швейцарському банку і годинник: новий глава НБУ виправив декларацію

Представники МВФ підкреслили, що виважена політика Нацбанку гарантувала Україні макроекономічну стабілізацію останнього п'ятиріччя; і це було б неможливо без незалежності НБУ.

"НБУ отримав інституційну незалежність у 2015 році саме для того, щоб ми мали можливість виконувати наш мандат і завдяки цьому підвищувати добробут українців", - відповів Шевченко.

Сторони обговорили стан співробітництва в рамках Меморандуму між Україною та МВФ і обмінялися поглядами щодо викликів, які стоять перед українською і світовою фінансовою системою в контексті коронакризису.

Раніше повідомлялося, що виступаючи під час представлення нового голови Національного банку України Кирила Шевченка в понеділок, 20 липня, президент України Володимир Зеленський підкреслив, що Україні важливо продовжувати ефективну співпрацю з МВФ, Світовим банком та іншими фінансовими партнерами.

Нагадуємо, правління Національного банку, незважаючи на очікування експертів і обіцянки нового голови НБУ, залишило облікову ставку на колишньому рівні – 6%.

Центробанк переглянув прогноз облікової ставки на 2020 рік з 7% до 6% річних з наступним її збільшенням у 2021 році до 6,5%.