UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газпром зупинив постачання газу до Польщі через Україну

При цьому, потужності газопроводу "Ямал-Європа" не залучаються Газпромом з кінця грудня 2021 року.

Російська компанія Газпром зупинила постачання природного газу до Польщі через Україну. Про це свідчать оперативні дані державної компанії "Оператор газотранспортної системи (ГТС) України".

Останні дані за 23 січня свідчать, що транзит газу через газовимірювальну станцію (ГІС) "Дроздовичі" не провадиться.

Архів даних показує, що транзит газу до Польщі через територію України не провадиться з 19 січня.

18 січня транзит становив лише 241 тис. куб. м.

17 січня транзит газу до Польщі склав 3,8 млн куб. м.

Читайте також: Ціни на газ у Європі злетіли через зменшення постачань "Газпромом" через Польщу

При цьому, потужності газопроводу "Ямал-Європа" не залучаються Газпромом з кінця грудня 2021 року. На січень російський монополіст бронював потужності 19,3 млн куб. м/добу, але поки жодного разу ними не скористався.

Разом з тим, 17 січня стало відомо, що Газпром у ході сесії бронювання газотранспортних потужностей на лютий не став вибирати потужності польської ділянки газопроводу "Ямал-Європа", а також додаткову транзитну потужність через Україну. Це засвідчили дані аукціонів. зокрема сесії на GSA Platform.

Читайте також: Молдова здійснила першу закупівлю природного газу в обхід "Газпрому"

Нагадаємо, загалом за 2021 рік транзит газу до Польщі через територію України становив 3,8 млрд куб. м, що на 1% більше, ніж у 2020 році.

Підписаний у 1996 році довгостроковий контракт на закупівлю природного газу між польською компанією PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA) та "Газпромом" спливає у кінці 2022 року.

За контрактом, укладеним 1996 р., Газпром має постачати до Польщі 9,8 млрд куб. м газу газопроводом "Ямал-Європа" (Ямальський контракт). При цьому PGNiG зобов'язана імпортувати мінімум 8,7 млрд куб. м на рік (при щорічному обсязі споживання 20-22 млрд кубометрів).

Польська влада неодноразово заявляла, що не продовжуватиме даний контракт. У Варшаві заявляють, що знайшли можливість відмовитися від російського газу за рахунок закупівлі палива в інших постачальників — у тому числі СПГ зі США і Катару, який планується регазицифувати, а також норвезького природного газу, який надходитиме через газопровід Baltic Pipe, що ще будується.

1 жовтня 2021 року російський Газпром зупинив також транзит газу через Україну в напрямку Угорщини, хоча мав повністю сплачені потужності для транзиту обсягом 24 млн м3 на добу.