UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" відмовився бронювати додатковий транзит через Україну на липень

Хоча монополіст запланував ремонтні роботи.

"Газпром" знову відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну на липень, не дивлячись на майбутні великі ремонти на експортних газопроводах. Про це свідчать дані системи бронювання Regional Booking Platform, пише "Інтерфакс-Україна".

Відзначається, що оператор газотранспортної системи України "(ОГТС) у вівторок виставляв на аукціон додаткові - що перериваються - транзитні потужності на липень (63,7 млн куб. М на добу), які виявилися повністю незатребуваними.

У "Газпрому" на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м - це 109 млн куб. м на добу; 15 млн куб. м твердих потужностей заброньовано додатково на аукціоні 21 червня - всього 124 млн куб. м на добу. У червні "Газпром" прокачує через Україну в середньому по 124 млн куб. м на добу, повністю вибираючи заброньований обсяг.

Раніше в цьому році "Газпром" не бронював перериваються потужності - так було з аукціонами на травень і на червень. Однак на липень призначені планові ремонти на головних експортних магістралях концерну: "Північний потік" (170 млн куб. М на добу) встане на щорічну профілактику з 13 по 23 липня, "Ямал-Європа" (близько 100 млн куб. М на добу) - з 6 по 10 липня.

Читайте також: "Нафтогаз" планує судитися з "Газпромом", щоб зняти заборону на транзит газу з Середньої Азії

У Нафтогазі заявили, що якщо газопровід "Північний потік-2" добудують, що це може означати перемогу президента Росії Володимира Путіна і бути ударом по авторитету США і Європи.