UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" поставив ЄС ультиматум

У Москві, яка за останні кілька місяців відключила газ половині країн Європи, раптом згадали, що контракти слід виконувати.

Російський монополіст "Газпром" пригрозила припиненням поставок газу до Європейського Союзу. Відповідну заяву зробив глава "Газпрому" Олексій Міллер, пише КоммерсантЪ.

За його словами, якщо країни-члени запровадять обмеження максимальної ціни, поставки газу буде припинено.

У Москві, яка за останні кілька місяців відключила газ половині країн Європи, оскільки "Газпром" вирішив одностороннє змінити умови контрактів і почав вимагати оплату за газ рублями, раптом згадали, що контракти слід виконувати. І заявили, що встановлення граничної ціни на російський газ є нібито "порушенням контрактів".

Читайте також: Євросоюз піддався на шантаж Кремля і готовий дозволити путінську схему оплати газу

"Насправді ми керуємося тими контрактами, які підписані. Таке одностороннє рішення - це, звісно ж, порушення істотних умов контракту, яке тягне за собою припинення поставок", - сказав Міллер.

Нагадаємо, що на початку вересня Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ, у відповідь на зниження поставок російського газу до Європи. Перший передбачає обмеження цін на імпортований газ із Росії, а другий - створення адміністративних цінових зон для найбільш постраждалих країн ЄС, так званих "червоних зон".

Але досягти згоди щодо жодного варіанту поки не вдалося.

18 жовтня Брюссель представить пропозиції про початок спільних закупівель газу і розробку альтернативного орієнтиру ціни на газ.

Читайте також: Forbes: Путін не «злий геній», а злий ідіот, який стріляє Росії в голову

Крім того, західні країни обговорюють обмеження цін на нафту. У відповідь на це в Росії заявили, що відмовляться продавати нафту країнам, які приймуть це обмеження.