UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" планує знизить ціну на газ, щоб продовжувати контролювати ринок Європи — Bloomberg

Російський монополіст може знизити ціну на 60%.

Росія планує знизити ціни на газ у Європі майже на 60% у довгостроковій перспективі. У "Газпромі" розуміють, що якщо вони не почнуть знижувати ціну, то ринок відреагує відповідним чином – попит не може зростати безкінечно. Про це пише Bloomberg з посиланням на двох офіційних осіб, знайомих з енергетичною політикою РФ.

Зазначається, що РФ розглядає зниження ціни на газ до рівня $300-400 за 1000 кубометрів, щоб "Газпром" і надалі зберіг контроль над ринком, навіть якщо країни ЄС перейдуть на чистіші джерела енергії.

"Така ситуація зрештою веде до зниження споживання, і це позначиться на наших виробниках, включаючи "Газпром", – заявив президент Володимир Путін на засіданні уряду минулого тижня.

Однак Росія так і не виставила додаткових обсягів газу на спотовий ринок Європи, щоб полегшити кризу.

Нагадаємо, третина газу, що споживає ринок Європи, постачається з РФ.

Читайте також: Молдова закупила газ у Vitol із Нідерландів в обхід "Газпрому"

Як писало видання Bloomberg, РФ чітко дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення постачання газу можливе за умови, якщо європейський регулятор схвалить сертифікацію оператора «Північного потоку-2».

Мінекономіки ФРН зробило свої висновки щодо "Північного потоку 2". Відомство вважає, що газопровід не загрожує безпеці газопостачанню Німеччини та Євросоюзу.